Så är hans liv i cellen

avJosefin Berglund

Breiviks advokat: Han hade inte räknat med ensamheten

1 av 4
HÖG SÄKERHET Innanför murarna på Ila-fängelset sitter Anders Behring Breivik inspärrad i en sådan här cell.

OSLO. Han planerade att fly från Utøya – genom att stjäla ett flygplan.

Nu sitter han i stället isolerad på Ila-fängelset, fortfarande utan någon ånger över de 77 liv han släckt.

För att få tiden att gå läser han en bok om Norges historia.

– Han hade inte räknat med att det skulle vara så ensamt, säger advokaten Geir Lippestad i en längre intervju med Aftonbladet.

I veckan har två förhör hållits med Anders Behring Breivik. Polisen har fokuserat på att pressa fram detaljer om bomben för att reda ut om han haft någon medhjälpare. Han har även fått prata fritt om sina dåd.

Breivik har bland annat uppgett för polisen att alla förberedelser tog längre tid än han planerat och att den sista tiden blev stressigare än han tänkt sig.

Han har även berättat om att han ursprungligen hade en plan för hur han skulle fly undan polisen på Utøya. Planen gick ut på att han skulle stjäla ett flygplan från flygplatsen Gardemoen utanför Oslo – och sedan flyga utomlands, uppger poliskällor.

Varken åklagare eller Breiviks advokat Geir Lippestad vill kommentera planen, eftersom den anses vara alldeles för verklighetsfrånvänd.

– Generellt kan jag säga att Breivik har en helt annan verklighetsuppfattning på flera områden än vad som är normalt, säger Geir Lippestad som träffat sin klient flera gånger under veckan.

Fixerad vid utseendet

Tillsammans med norska Verdens Gang har Aftonbladet fått en längre pratstund med försvarsadvokaten. Lippestad berättar att Breivik är mycket utseendefixerad, och att han bland annat spenderar dagarna med att läsa i en norsk historiebok som han fått in till sin cell. Breivik har även önskat att få tillgång till några tv-serier och bett om snus och cigaretter.

– Han har sagt att han inte hade räknat med att det skulle vara så ensamt, säger Lippestad.

Terrorattentaten har kostat 77 människoliv.

Men Anders Behring Breivik visar fortfarande ingen ånger över det han har gjort. Han har, enligt Lippestad, heller inte frågat om att få kontakta sina vänner eller sin familj.

– Nej. Men han har berättat i förhör att han alltid har haft ett väldigt gott förhållande till dem. Ingen i familjen har heller tagit kontakt med mig, säger Lippestad.

Vill föra ut budskap

Däremot ställer Breivik flera frågor till sin advokat om hur Norge och omvärlden reagerat på terrordåden. Han har dessutom önskat att Lippestad ska agera språkrör åt honom och hans extrema åsikter, något som Lippestad vägrat gå med på.

– Jag har varit tydlig med att jag inte delar hans åsikter och att jag inte tänker föra dem vidare. Det respekterar han, säger Lippestad.

Anders Behring Breivik genomgår just nu en rättspsykiatrisk undersökning som väntas ta upp till tre månader innan den är klar.

Har han börjat komma till insikt med vad han har gjort?

– Nej.

ARTIKELN HANDLAR OM