Mobbad pojke får rekordskadestånd

NYHETER

Tejpades fast, filmades och förnedrades

En tonårspojke som två gånger tejpades fast på skolgården i Malmö inför kamrater får 87500 kronor i skadestånd av kommunen.

Beloppet är det största som hittills betalats ut i samband med mobbningsfall i skolorna, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Barn- och elevombudet (BEO) vid Skolverket har fört pojkens talan gentemot Malmö stad. Ursprungskravet var 150000 kronor i skadestånd, men parterna har enats om 87500 kronor efter förlikning.

BEO Lars Ahrrenius säger till Ekot att pengar egentligen aldrig kan ersätta ett lidande som ett skolbarn kan bli utsatt för under lång tid.

– Men det är ändå en viss kompensation, tillägger han.

Tejpad vid stolpe

Vid det första övergreppet på skolgården till Sundsbroskolan i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo tejpades pojken fast vid en stolpe. Omkring 15 elever tittade på. En av dem filmade och filmen lades efteråt ut på internet.

Vid det andra tillfället tejpades pojken vid ett träd, också då inför flera kamrater.

Utbildningschefen i Limhamn-Bunkeflo, Mats Båth, fördömer det som pojken utsatts för men är ändå kritisk mot lagen om förbud mot mobbning och annan kränkande behandling i skolan som gäller från den 1 april föra året. Bååth tycker att skadeståndet i stället borde regleras enligt brottslagstiftningen.

TT