Två kvinnor häktade för barnsmuggling

NYHETER

Två kvinnor med kinesisk bakgrund har häktats i Stockholmsområdet misstänkta för organiserad människosmuggling av kinesiska barn.

– De greps i Västerås i tisdags, säger Petra Sjölander, presskontakt vid Gränspolisen, till TT.

Kvinnorna, som är 34 respektive 43 år gamla, häktades i fredags i Attunda tingsrätt norr om Stockholm. De är på sannolika skäl misstänkta för människosmuggling samt organiserande av människosmuggling.

Bakgrunden är att två ensamkommande kinesiska pojkar landade på Arlanda flygplats norr om Stockholm söndagen den 25 november. De placerades i ett av Migrationsverkets transitboenden i väntan på utredning av deras asylansökningar.

Spanade

Polisen misstänkte dock att barnen skulle avvika, och spanade på boendet. Och i tisdags lämnade barnen boendet och tog sig till en adress i Västerås. Där greps kvinnorna, varav den äldre är svensk medborgare, av polisen.

– Jag vill inte gå in på några mera specifika uppgifter om de här kvinnorna, säger Per-Uno Johansson, chef vid Gränspolisens utredningsenhet, till TT.

Enligt häktningsframställningarna anser kammaråklagare Marie Lind Thomsen att brottsligheten skett "gemensamt och i samförstånd med andra".

Men Per-Uno Johansson vägrar kommentera om fler misstänkta finns, eller när kvinnorna kom till Sverige, om de misstänkts för tidigare brott eller hur många barn polisen tror att smugglingen kan röra totalt.

De båda pojkarna fick återvända till transitboendet i Sigtuna. Samtidigt med de två pojkarna kom också två andra kineser till Arlanda. De visade sig vara över 18 år och ansökte om asyl som vuxna, men sedan har ingen sett till dem:

– De har sökt asyl, men nu har de försvunnit, säger Johansson.

Ännu borta

Ytterligare två barn, en pojke och en flicka, kom till Arlanda i onsdags. Men på grund av platsbrist på transitboendet i Sigtuna placerades barnen i ett boende i Tyresö sydost om Stockholm — som de försvann ifrån i lördags.

– De är fortfarande försvunna, säger Kileta Kibreab, enhetschef för transitboenden i Sigtuna, till TT.

I somras uppmärksammades flera fall där kinesiska ungdomar som kommit ensamma till Sverige försvunnit spårlöst. Bara under ett par veckor var det fler än 20 ungdomar som kom till landet och gav sig av efter några dagar.

Vad som hänt med barnen är inte känt. Det finns farhågor om att de utnyttjas sexuellt eller som billig arbetskraft.

TT