Kungaparet lunchar med president Bush

Foto: George Bush och kung Carl XVI Gustaf under EU-toppmötet i Göteborg 2001.
NYHETER

Under måndagen besöker kungaparet Washington. De ska inviga Sveriges nya ambassadbyggnad "House of Sweden". De är också bjudna på lunch i Vita Huset.

Men frågan är vad de ska prata om. Aftonbladet.se ger dig chansen att tipsa kungaparet.

President Bush och hans fru har bjudit in kungaparet på lunch med anledning av att de på förmiddagen ska inviga Sveriges nya ambassad i Washington. Vad presidentparet Bush och kungaparet kommer prata om på lunchen är oklart.

Kan man prata om vad som helst på en sådan officiell tillställning?

– Kungen fick nyligen frågan av Svenska Dagbladet om det blir miljöprat vid bordet. Han svarade "vi får se om jag kan komma in på ämnet diskret men man måste alltid vara lite diplomatisk", säger Ann-Christine Jernberg som är informatör vid Hovet.

Efter lunchen återvänder kungaparet till ambassaden för en rundvandring. Den officiella invigningsceremonin sker klockan 19 (01.00 på natten svensk tid) och följs av en galabankett.

Vacker byggnad

Den nya ambassadbyggnaden är 7 500 kvadratmeter stor och är fem våningar hög. Den beräknas ha kostat 480 miljoner kronor, enligt Statens Fastighetsverk, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är en fröjd att sitta och jobba i det här vackra huset, säger USA-ambassadören Gunnar Lund till SvD.

Efter besöket i Washington reser kungaparet vidare till Kanada på statsbesök på inbjudan av generalguvenör Michaëlle Jean. I Kanada ska de stanna till den 27 oktober och de ska bland annat besöka Ottawa, Montreal, Quebeck samt Toronto.

Susanna Vidlund