Handelsminister - i åtta dagar

NYHETER

Det blev åtta dagar av mangling i medierna för handelsminister Maria Borelius, sedan orkade hon inte längre.

Hon var ett av de mer överraskande namnen som presenterades i Fredrik Reinfeldts nya regering.

Hon var också ett oskrivet kort, med flera lik i garderoben.

Det blev hennes fall.

Fredagen den 6 oktober presenterar den nye moderate statministern Fredrik Reinfeldt sin nya regering. Ett av överraskningsnamnen är Maria Borelius, 46, som utses till handelsminister.

Redan dagen efter, lördagen den sjunde, kommer den första bomben. Maria Borelius erkänner att hon har anlitat barnflickor och betalat dem svart. "Det kändes tråkigt att göra det men jag hade inte råd", var hennes förklaring.

Körde full

Svarthjälpen hade hon berättat om för Fredrik Reinfeldt redan när hon fick frågan om hon kunde tänka sig att bli statsråd. Då berättade Maria Borelius också att hon i en kontroll för 18 år sedan hade för mycket alkohol i blodet när hon körde bil.

Ett par dagars relativt lugn följer. I rask takt avvecklar Maria Borelius sina styrelseuppdrag i olika styrelser och sätter sig in i sin nya yrkesroll.

Tisdagen den tionde oktober rapporterar flera medier att Maria Borelius och hennes man tjänade nästan 16 miljoner kronor tillsammans under 90-talet och Fredrik Reinfeldt tvingas konstatera att förklaringen om att hon inte hade råd att betala sina barnflickor vitt ”inte var bra”.

Byter fokus

Mediestormen kring Maria Borelius tilltar, men hon skyddas samtidigt av att hon tidigt berättat sanningen för Fredrik Reinfeldt.

Dagen efter, på onsdagen den 11 oktober, byter mediagranskningen fokus något och börjar handla om ministrar som inte betalat tv-licensen. Nytillträdde kulturministern Cecilia Stegö Chilò är en av de skyldiga och hon tvingas att omedelbart betala in åratal av obetalda tv-avgifter. Hon ifrågasätts kraftigt och Maria Borelius, som inte heller har betalat, slipper stå precis i skottgluggen.

Kritiken från Radiotjänsts vd Lars Lindberg är dock hård och på torsdagen polisanmäler han Maria Borelius, kulturminister Cecilia Stegö Chilò och migrationsminister Tobias Billström för skolket från tv-licensen.

Höga moderater börjar ställa krav på att ministrarna ska avgå.

Lyxbostäder

Fredagen den trettonde. Det avslöjas att Maria Borelius och hennes makes lyxvilla i Falsterbo ägs av ett bolag i skatteparadiset Jersey. På så sätt slipper de förmögenhetsskatt för villan som är värd tio miljoner kronor.

Lördagen den 14 oktober: Aftonbladet avslöjar att paret även har en lyxlägenhet i Cannes - värd cirka fem miljoner kronor - som även den ägs av ett företag, Soleil Investment - fritt översatt ”solinvestering”.

I Ekots lördagsintervju klockan 13.05 avslöjar statsminister Fredrik Reinfeldt att han tidigare på morgonen haft ett samtal med Maria Borelius. Beskedet är att hon vill avgå.

– Hon orkade inte längre, säger statsministern.

Robert Triches