"Det var rätt av Stegö Chilò att avgå"

NYHETER

Transportarbetareförbundets ordförande nöjd med beslutet

Idag avgick kulturminister Cecilia Stegö Chilò som statsråd. I ett pressmeddelande meddelade hon sitt beslut som baserats på bland annat transportarbetareförbundets polisanmälan om att hon anlitat svart arbetskraft.

– Jag tycker naturligtvis att det är en konsekvensriktig åtgärd, säger Per Winberg som är ordförande inom fackförbundet till aftonbladet.se.

I sitt pressmeddelande skyllde Cecilia Stegö Chilò sitt beslut på bland annat Transportarbetareförbundet.

"Genom att inte betala TV-avgift och att anlita s.k. svart hemhjälp, har jag under tiden innan jag blev statsråd begått förseelser som inte är acceptabla, men som jag på alla sätt försökt att rätta till. Den ambitionen har nu stoppats av Radiotjänst i Kiruna AB och Svenska Transportarbetarförbundets polisanmälningar", meddelade hon på regeringens hemsida.

Men ordförande Per Winberg anser inte att det håller att skylla sin avgång på att fackförbundet valt att polisanmäla ministern.

– Vi har inte stoppat någonting, det har hon ju gjort själv genom sitt agerande. Det är hennes eget ansvar och ingen annans. Hon får ta konsekvenserna av sina handlingar precis som andra får göra, säger Per Winberg.

Vad var bakgrunden till er polisanmälan?

– Hon har gjort sig skyldig till att anlita svart arbetskraft. Det är ohållbart att vara statsråd och bygga vår välfärd med skatteintäkter då. Det är min skyldighet på det här förbundet som arbetar mot svart arbetskraft och vill se fler vita jobb att göra den anmälan. Polisanmälningarna blir hon inte befriad från.

Gjorde hon rätt som avgick?

Ja, hon hade inte betalat sina TV-avgifter på 16 år och skulle nu ansvara för public service och det höll inte. Alla kan begå fel men när man har gjort ett notoriskt åsidosättande av lagar och regler då ska man åka ut.

Susanna Vidlund