Ingen muckar med "familjen"

NYHETER

Vad är likheten mellan maffiabossen Tony Soprano och president Vladimir Putin?

Båda slår till stenhårt mot den som vågar ifrågasätta deras auktoritet.

Foto: maffiametoder Varken president Putin eller James Gandolfinis rollfigur i tv-serien Sopranos blir speciellt lycklig över att någon sätter sig upp mot ”familjen”.

Jag skrev ingressen för några dagar sedan. Då tänkt som en kommentar till Putins behandling av lilla grannen Georgien och dess president Michail Saakasjvili. Tragiskt nog passar orden lika bra in på mordet på regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja.

Båda är ett uttryck för den demokratiskt valde Putins totalitära trend.

Nedmonterad pressfrihet

Vi får säkert aldrig veta vem som ytterst höll i vapnet som dödade Politkovskaja. Men den moraliska skulden bär Putins regim. Utan deras förföljelse och ständiga nedmontering av pressfriheten hade hon varit i livet i dag.

Både hoten mot Saakasjvili och mordet på Politkovskaja handlar i grunden om "familjens" auktoritet.

Familjen är för Putin staten och det forna Sovjetunionen.

Putin har med förfäran sett hur flera av Sovjetrepublikerna uppvaktats av USA. Hur de fikar efter medlemskap i EU och Nato för att komma ur den ryska björnens grepp.

Värst ändå är utmaningen när en USA-utbildad spoling som Michail Saakasjvili har fräckheten att brösta sig mot Moskva. Det var illa nog när han han ställde sig i spetsen för Rosornas revolution 2003.

Georgiens första steg bort från Moskvas dominans.

"Den jäveln ska nitas"

Jag kan riktigt se hur Putin sitter i Kreml med sammanbitna käkar och väser "den jäveln ska nitas".

Saakasjvili ska läras en läxa och fungera som ett varnande exempel för övriga fd Sovjetrepubliker på hur det går när man utmanar Kreml med ansökan om Natomedlemskap.

På samma vis är Anna Politkovskaja en signal till alla oberoende ryska journalister och författare att de kan få betala dyrt om de utmanar makthavarna.

Ryssarna kan klara sig utan georgiskt vin även om det är det bästa i regionen.

Frågan är om Ryssland överlever utan journalister som Anna Politkovskaja.

När frihetens röster tystnar en efter en utan att någon protesterar är gamla maffiadiktaturen från Sovjettiden snart tillbaka.

Så försöker Ryssland kväsa Georgien

Wolfgang Hansson