Pedofilen tar samma buss som barnen

NYHETER

Kommunen vägrar anlita ett vaktbolag

ÖSTERÅKER

Den dömda pedofilen åker med skolbarnens stadsbuss och bjuder dem på godis.

Men Roslagskulla skola och Österåkers kommun vill inte ta hjälp av vaktbolag för att skydda barnen.

Foto: åker bussen En dömd pedofil åker barnens buss och följer efter dem i Österåker. Aftonbladet beskrev i onsdags en liknande situation i Sölvesborg. Där har kommunen hyrt in vakter - det har Österåker inte råd med, menar kommunen.

- Vi har vidtagit de åtgärder vi tycker är lämpliga. Vi har pratat med SL, polisen och det sociala och har hanterat detta professionellt. Han har inte begått något brott, och mig veterligen har han inte vistats på skolan, säger Ylwa Sjöström-Posette, biträdande rektor på Roslagskulla skola, som ligger i Österåkers kommun norr om Stockholm.

Men flera av föräldrarna nöjer sig inte med skolans åtgärder. Kicki Österbergs son Rasmus, 9, får nu stanna på fritids och bli hämtad med bil i stället för att ta bussen.

"Ett helvete"

- Det finns bilder på honom (pedofilen) på bussarna, och chaufförerna ringer polisen om han går av efter ett ensamt barn. Men det skulle ha varit bra med väktare på bussarna också. Som det är nu inskränker situationen barnens frihet, eftersom många inte kan ta sig hem själva längre, säger hon.

- Det har varit ett helvete. Pedofilen dyker upp där barnen bor och följer efter dem. Man är maktlös. Jag har fått hyra bil för att kunna hämta på skolan, och får nu åka åtta mil per dag, säger Danah.

Den 60-årige pedofilen är tidigare dömd för ofredande mot en tioårig och en elvaårig flicka.

Anders Munck