Icas krismöte – en grabbfest

1 av 2 | Foto: Säker köttdisk – eller? 1 000 Icahandlare fick kristerapi i Stockholm i går efter avslöjandet om fuskpaketerad köttfärs. Och det var en grabbig tillställning. På 100 gummisulor gick det ett par klackskor.
NYHETER

Janne fixade köttfärsbiffen åt Kenneth.

Nu blir det en lätt match för Icas vd att fösa in sina handlare i fållan:

Ut med den nymalda och in med den lagliga, gamla färsen i butikerna.

Låter det lite grabbigt med ”Janne” och ”Kenneth”?

Jo, men det var grabbarnas tillställning i går när 1 000 Icahandlare fick kristerapi i Folkets hus i Stockholm efter Uppdrag gransknings avslöjande om fusket med ompaketerat och nymärkt gammal köttfärs.

Först vällde butiksägarna ut ur kongressalen och kanske gick det ett par klackskor på 100 rågummisulor när de trampade ut och försökte väja för pressuppbådet.

Mucho macho

Och pressuppbådet var inte sämre det.

Låt mig säga så här: Pressträffar inom livsmedelsindustrin brukar dra till sig tanter, inte vara särskilt välbesökta och absolut inte vara några livade tillställningar.

Men det var sig inte riktigt likt på denna raskt hopkallade träff.

Köttfärs var i går mucho macho.

Tanterna var försvunna och i stället trängdes breda skuldror om utrymmet i rummet där Icas koncernledning igen skulle prata om ”kvalitetssäkring”, ”egenkontroll” och ”bestörtning”.

Mest av allt trängdes det omkring koncernchefen Kenneth Bengtsson. Och mest av alla trängde sig Janne Josefsson fram med en lunta i handen och dängde i bordet framför den högste ansvarige.

Kände till fusket

Vad var det för papper du lämnade till Kenneth Bengtsson?

– Ja, det var en rapport som skrivits vid Uppsala universitet på beställning av Ica och där nämns det två gånger att det kan förekomma dåligt hanterat kött i affärer, säger Janne Josefsson.

Kenneth Bengtsson är möjligen lite svettig i pannan efter Uppdrag gransknings attack i pressrummet men det beror säkert mer på värmen än på Janne Josefssons uppdykande.

Blev du rädd när han dök upp?

– Nehej, inte alls.

Slut på nymalt

Men stämmer det att ni har känt till att det fuskats med kött?

– Ja, alltså ... Kötthantering i butik är det känsligaste som finns och det var ju därför vi beslutade om miljardinvesteringen i en anläggning i Västerås.

Har ni ökat leveransen av färdigpackat kött från Västerås efter avslöjandet?

– Ja, det är en märkbar ökning och vi har kapacitet för att dubblera antalet förpackningar. Många gick ju över till det centralpackade redan i förra veckan, inte minst de fyra handlarna i programmet.

Efter påtryckningar från er centralt?

– Det behövdes inte så mycket påtryckningar.

Så avslöjandet förde något bra med sig?

– Naturligtvis. Inget ont som inte har något gott med sig.

Så Icas ledning kan skratta hela vägen till banken medan vi som vill ha vår köttfärs nymald kan känna oss blåsta hela vägen hem från butiken. För nymald köttfärs är snart ett minne blott.

I stället kan vi glädjas åt köttfärs som transporterats över landet och legat till sig i fem dagar innan vi äter det.

Saken är biff.