”Zuma – en man vi kommer att få skämmas för”

NYHETER

På väg att bli president i Sydafrika

Sydafrika har varit Afrikas hopp om en bättre framtid.

Valet av brottsmisstänkte Jacob Zuma till ANC-ledare signalerar att landet kan bli en bananrepublik bland alla andra.

Foto: JORDSKREDSSEGER Jacob Zuma spelade folklig – och vann makten.

Snart styrt av en man vars favoritlåt är ”Ge mig mitt maskingevär”, en kampsång från tiden då landet styrdes av en vit rasistregim.

Som tycker att det är fullt naturligt att ha flera fruar (fyra) och som tror att det räcker med en varm dusch för att skydda sig mot hiv.

Jordskredssegern där han förödmjukade rivalen, president Mbeki innebär att han nästan säkert blir Sydafrikas president efter valet 2009.

Han är lätt att gilla

Zuma handlar med hjärtat. En vanlig kille med fel och brister som folk har lätt att gilla.

Tio år på fängelseön Robben Island med Mandela ger Zuma revolutionär cred. Men där upphör alla likheter med frihetshjälten.

Zuma representerar något helt nytt. I stället för Mandelas moraliska resning är han mer som vilken afrikansk ledare som helst som tagit för sig och berikat sig på sin väg till makten.

Vill nå översta makten

Jag misstänker att han inte är den enkla kille han framställs som. Snarare en smart och beräknande politiker som spelar på sin folkliga image för att nå den översta makten. Med ärkebiskop Desmond Tutus ord: ”En vi kommer att få skämmas för.”

En mindre maktkåt politiker hade dragit sig tillbaka efter våldtäktsåtal och allvarliga korruptionsanklagelser där åtal väntar runt hörnet.

När Nelson Mandela förvandlade ett hotande inbördeskrig till försoning och svart majoritetsstyre var Sydafrika kontinentens hopp. Dess framtid.

Kluven i två halvor

13 år senare är den före detta befrielserörelsen kluven i två halvor.

Brottsligheten slår världsrekord. En tredjedel av landets 30–34-åringar är smittade av aids.

Nationen är i skriande behov av en ny Desmond Tutu eller Nelson Mandela.

I stället får de Jacob Zuma.