”Pensionerna kommer stiga med 6 000”

NYHETER

Läs hela chattet med statsminister Fredrik Reinfeldt

Sveriges pensionärer kan få upp till 6 000 kronor mer i plånboken de kommande två åren.

Det var ett av moderatledaren och statsminister Fredrik Reinfeldts budskap när han chattade med aftonbladet.se:s läsare.

Hur den egna framtiden ser ut lägger han i andras händer.

– Det avgör svenska väljarna, sa Reinfeldt.

polly säger: Hur känns det att vara statsminister?
Fredrik Reinfeldt säger: Roligt och ansvarsfullt.
Benke säger: Tänker du avskaffa det svenska spelmonopolet?
Fredrik Reinfeldt säger: Jag avskaffar gärna monopolet, men det kräver nya och bättre regler som möjliggör bra konkurrens och som också minns att spelandet betyder mycket för bl a idrottens finansiering.
Eikys säger: Hej! Vad tycker du om idén om att EU ska ha sin egen president och egen militärstyrka?
Fredrik Reinfeldt säger: EU får en vald ordförande. Vi var liksom majoriteten i Sveriges riksdag tveksamma till tillkomsten. Det kommer att bli prövoperiod för det nya under vårt ordförandeskap. Någon egen militärstyrka är det inte frågan om. Det handlar om nationella insatser som samordnas, inom ramen för snabbinsatsstyrkor.
yun säger: Tjena fredde, allt bra? Frågan lyder: Varför valde du moderaterna?
Fredrik Reinfeldt säger: För att moderaterna förenar att stå upp för friheten med en tilltro till människors egen förmåga.
hej säger: Vaför måste staten sälja ut våra monopol?
Fredrik Reinfeldt säger: Monopol leder till att resurser missanvänds och att nya idéer inte får växa fram.
Camilla säger: Hej! jag undrar om du sett reklamen där de nämner att det finns drygt 600 000 ungdomar som i den närmaste tiden tänker flytta hemifrån. Men att det endast finns 4000 lediga ettor. Tänker du göra någonting åt saken?
Fredrik Reinfeldt säger: Det behöver byggas fler bostäder - och det görs på många håll. Mer behöver göras, delvis från statligt håll, men också i kommunerna. Viktigt att också komma ihåg att en och samma boendeform inte är svaret för alla unga.
Ung säger: Hej Freddan! Jag heter David och ar 22 år, måste jag spara privat för att det ska finnas någon pension for mig att plocka ut när jag är 65?
Fredrik Reinfeldt säger: Pensionssystemet i sin statliga del garanterar en grundnivå och är sedan kopplat till hur mycket och hur länge du arbetar. Har man möjlighet är det alltid bra att spara själv också, det kan dock göras på olika sätt. Ytterst bärs pensionssystemet av hur många som jobbar - det är ett av skälen till att vi betonar vår arbetslinje i allt vi gör.
Helena säger: Hej! kommer kronor bytas till euro?
Fredrik Reinfeldt säger: Svenska folket röstade nej 2003. Vi respekterar det. Frågan är inte aktuell med mindre än att svenska folket ändrar sig.
Calle säger: Hej! Vad tänker du göra åt den äldre arbetskraften som har fått gå från industrin och som idag har svårt att få jobb på grund av bland annat åldersrasismen som finns på den svenska arbetsmarknaden. Vad är viktigast - att ge dem en ny chans eller sänka skatter? Jag är en av dem.
Fredrik Reinfeldt säger: Vi har dubblat skattelättnaden för den som är över 65 och arbetar, dessutom gjort det billigare för arbetsgivaren att anställa. Det börjar nu ge resultat. Vi följer att det fungerar och är beredda att göra ännu mer. Äldre som arbetar längre kommer att vara en viktig förändring som kommer att ske i Sverige kommande år.
säger: När ska vi pensionärer få tillökning på pensionen? Kommer du att ge oss pensionärer skattelättnad? Många har det svårt att klara sig i dag på den låga pensionen.
Fredrik Reinfeldt säger: I våra prognoser ser vi nu att alla nya jobb leder till att pensionerna räknas upp med 4.000 - 6.000 kronor för de kommande två åren.
jonte säger: Om du fick förändra något radikalt i det svenska samhället vad skulle det vara?
Fredrik Reinfeldt säger: Att den som kommer till Sverige från ett annat land kan få jobb direkt. Vi har börjat möjliggöra det, men det behöver gå fortare.
kan man inte ha som i norge en skattefri månad ?? säger: Varför kan man inte sänka skatten och momsen på bensinen? Man har ju knappt råd att ta sig till jobbet snart ju och det blir ju lite långt att cykla ca 6 mil om dagen.
Fredrik Reinfeldt säger: Vi sätter sänkt skatt på arbete främst. Av klimatskäl måste vi vara beredda att lägga avgifter på utsläpp som bidrar till klimatförändringarna. Det uppmuntrar då till att andra och för klimatet bättre bilar kommer fram.
Sture säger: Vad tycker du är just nu det mest allvarliga samhällsproblemet?
Fredrik Reinfeldt säger: Upplevs olika av olika människor, att fler får jobb lägger en viktig grund för att lösa även andra problem som resurser till välfärd och brottsbekämpning.
Micke_T säger: Vad gör du om 10år?
Fredrik Reinfeldt säger: Det avgör svenska väljarna.

aftonbladet.se