Sju saknas efter fartygsolycka

NYHETER

Lastbåt förliste utanför Falster - en man har hittats död. Ytterligare sju saknas

Foto: RÄDDADE. Danska läkare med räddningshelikopter hjälper tre av de besättningsmän som hittats levande.

Ett annat fartyg såg att den slovakiska lastbåten kantrat och slog larm.

Bara fyra man har hittats varav tre är vid liv.

Olyckan befaras ha krävt åtta liv.

Vid 22-tiden hade det förlista fartyget drivit in på grundare vatten och låg på havsbottnen. Dykare hade då arbetat i ett par timmar med att försöka hitta spår av liv inne i det 73 meter långa vraket – utan resultat.

I havet utanför syns vrakspillror på ytan och temperaturen i vattnet är enligt danska sjöräddningen runt 10 grader. Vädret på platsen är lugnt.

Räddningsmanskapet befarade att samtliga sju saknade har omkommit och kroppar kan ligga inne i fartyget, som kantrade så snabbt att man inte ens hann skicka ut en nödsignal.

Larmet om olyckan kom till sjöräddningen strax efter klockan 15 på söndagen och både tyska och danska sjöräddningen deltog i räddningsarbetet.

Det var en rysk lastbåt som slog larm om att man sett kustfartyget ”Omer N” ligga på sidan i södra Östersjön knappt 30 kilometer väster om Falster i Danmark.

Enligt de första uppgifterna hade det förlista fartyget elva man ombord. Tre räddades och togs ombord på den ryska lastbåten. En fjärde besättningsman hittades död nära en livboj.

Kan vara instängda

– Vi har just nu ingen förklaring till varför fartyget kantrade. Lasten kan ha förskjutits, det han ha uppstått brand eller en sjöventil kan ha gått sönder. Men vädret är inte besvärligt, det blåser bara 8-10 meter per sekund i området, säger Claus Wiinholt vid danska sjöräddningen till berlingske.dk.

”Omer N” byggdes 1984 och seglade under slovakisk flagg, men ägs av San-Mar Shipping, en redare i Istanbul.

Det är just nu inte känt vilken nationalitet besättningen har.