Meteoriter för miljoner

NYHETER

Världens första rymdstensauktion hölls i New York

1 av 12 | Foto: GLITTRANDE SKÖNHET. Föremålet är en del av en större meteorit som hittades i Gobi-öknen.

Sugen på något utomjordiskt?

Då kanske auktionen med rymdsten är något att spana in.

Både smågrus och klumpar på 10-tals kilo gick under klubban i New York idag.

Föremålen, totalt 53 stycken, kom från samlare i hela världen och såldes på auktionsfirman Bonham’s på Manhattan.

Alla meteoriterna har landat på jorden efter en glödhet färd genom atmosfären

Priserna blev från några enstaka dollar för de allra minsta till en bit över en miljon dollar - motsvarande 7 miljoner svenska kronor - för den allra största stenen, en rymdklump på 13 kilo.

Pallasiter

Bland de mest spektakulära fanns en bit av ett massvt block täckt av kristaller. Det hittades 2000 i Gobiöknen i Kina och är en del av en pallasit, en av de mest sällsynta typerna av meteoriter.

Ytan där meteoriten sågats har slipats och polerats, men den sida som hettats upp under färden genom atmosfären syns också.

Den kinesiska pallasiten har värderats till närmare 80 000 svenska kronor.

Under klubban gick också den hittills största meteorit med halvädelstenar som hittats i Nordamerika, närmare bestämt i Kansas. Även denna är en pallasit och den är inte uppsågad utan hel.

Stals från indianerna

Juvelen och den absolut dyraste är Williamette-meteoriten, en av världens mest kända. Den tros ha fallit ner i Kanada och sedan förts mot USA i samband med den senaste istiden. Clackamas-indianerna kallar stenen Den himmelske besökaren och menar att den skickades till dem från månen, för att hjälpa indianerna i Williamette-dalen.

En gruvarbetare stal stenen 1902 och den ställdes ut första gången på Världsutställningen i Portland 1905.

Brevlåda för 82 000 dollar

Den som tycker att några miljoner är för dyrt kunde köpt den hittills enda brevlådan som garanterat har fått en direktträff av en meteorit.

Den stod utanför ett hus i Claxton, Georgia när meteoriten ramlade ner och bucklade till plåten ordentligt i december 1984.

Smällen bevittnades av en vietnamveteran som berättade lyriskt om upplevelsen och försäkrar att historien är sann.

Brevlådan gick för drygt 82 000 dollar. En bit av meteoriten som slog ner i den gick för mindre än en tiondel – 7.768 dollar.