”Pinsamt, kändisar”

NYHETER

Svenska stjärnor kör miljömonster

Zlatan Ibrahimovic, fotbollsproffs. Gillar snabba bilar. Så sent som 4 november köpte han sina nya Ferrari Enzo. ”Värre miljöbov får man leta efter.”

Zlatans nya superbil är ett riktigt miljömonster med över 600 hästkrafter.

– Pinsamt att fotbollsproffs och artister som tjänar mycket pengar väljer att synas med såna här miljöbovar, säger Magnus Nilsson på Naturskyddsföreningen.

Trafik- och miljöexperten Magnus Nilsson har tittat på femton kändisars bilar. Bara sex får godkänt.

Flera idoler äger stora och tunga bilar. Många är så kal-lade stadsjeepar.

Kostar upp till 8 milj

När det gäller Zlatan Ibrahimovic är det hans tredje Ferrari. Den nya racern görs i begränsad upplaga och är mycket svår att få tag i. Vem som helst får inte köpa den, utan man måste först bli godkänd.

Modellen som är byggd helt i kolfiber kostar 7–8 miljoner kronor och gör 0–100 km/tim på 3,6 sekunder och har en topphastighet på 355 km/tim.

Även Guldbollenvinnaren Fredrik Ljungberg kör en Ferrari (360) men också en Porsche Cayenne Turbo, värstingen bland stadsjeeparna.

Nya Chelseamålvakten Magnus Hedman gillar också dyra bilar. I hans stall finns två Range Rover och en Maserati Gran Sport, som dock för tillfället är avställd.

Stor V8 under huven

Avställd är också Carola Häggkvists stadsjeep Infiniti FX 45. Hon kör i stället omkring i en Lincoln Town Car, årsmodell 2000. En riktig jänkare med en stor V8 under huven.

– Det ligger något primitivt i att idolerna väljer den här typen av bilar, säger Magnus Nilsson. Man får hoppas att de låter åbäkena stå kvar i garaget.

–?Då skulle de vara verkliga förebilder för våra ungdomar. Nu tror många att det är såna här bilar man ”måste” ha för att vara populär.

”Lite kul och fräckt”

Men det finns idoler som inte har någon bil alls: Lena Philipsson, Robyn, Sanna Bråding, Darin, Carolina Klüft, Peter Jöback och Emma Andersson.

Samtliga får fem klimatstjärnor av Magnus Nilsson.

– Det är lite kul och fräckt att de inte äger någon bil. Kanske är de tillräckligt stolta över vad de åstadkommer som artister och behöver inte skaffa vägmonster för att stärka sina egon.

Carola, Ljungberg och Persbrandt – så miljö-vänliga är deras bilar

Titta, här är idoler som inte äger bilar

Här är Sveriges grönaste bilar

Sven-Anders Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM