Nödläge i Kalifornien: Fångarna får inte plats

NYHETER

Guvernören Arnold Schwarzenegger vill låna fängelseplatser i andra delstater

Foto: Svenskan Annika Östberg har suttit fängslad i Kalifornien sedan 1981.

Hårdare tag och strängare straff mot kriminella har lett till en akut krissituation i Kaliforniens fängelser, larmar guvernören Arnold Schwarzenegger.

Överbeläggningen är så allvarlig att han nu måste skicka fångar till andra stater i USA.

Foto: På 29 av 33 fängelser är situationen så akut att Arnold Schwarzenegger nu har förklarat en ”state of emergency”.

Överbelastade el-, vatten- och avloppssystem. Bråk, hundratals fängelseupplopp och en massiv ökning av våldet. Det är några av konsekvenserna av att Kaliforniens fängelser lider av en minst tioprocentig överbeläggning, säger statens guvernör i ett uttalande på torsdagen. Åtminstone på 29 av 33 fängelser är situationen så akut att Schwarzenegger nu har förklarat en ”state of emergency” – en nöd- eller krissituation - vilket gör det möjligt för Kalifornien att skicka fångar till andra stater i landet.

Eget fel

Enligt Scwarzeneggers kritiker är det dock hans egen administration som ligger bakom den uppkomna situationen. Man har inte lyssnat på varningssignalerna och haft en hård hållning och dömt även småbrottslingar till fängelse.

I dag sitter 172 000 män och kvinnor fängslade i Kalifornien. Men om inlåsningarna ökar på samma sätt som nu kommer antalet fångar att vara 193 000 om fem år.

På högsäkerhetsfängelset Folsom är våldet och trängseln nu så stor att fångarna tvingas inta sina måltider i sina celler.

Robert Dean, talesman för en fångvaktarorganisation i Kalifornien, varnar dock för att våldet kommer att öka ännu mer om man tvångsförflyttar fångar till andra håll i landet.

Annika har suttit längst

– De här killarna är inte så sugna på att lämna sina familjer. Om man tvingar dem, kommer våldet att öka, säger han till LA Times.

Flera svenskar sitter fängslade i USA, däribland svenskan Annika Östberg, som sitter på California Institution for Women i Corona. Hon har suttit fängslad sedan 1981 och är den svensk som suttit fängslad längst tid.

Hon är dömd till fängelse i mellan 25 år till livstid för medhjälp till mord.

Så sent som för ett år sedan sa Arnold Schwarzenegger att det inte är aktuellt att tillmötesgå Annika Östbergs önskan att få bli överförd till Sverige.

Robert Triches