Tolv års fängelse för ledare av knarkliga

NYHETER

Göteborg

Det kostade tolv års fängelse för en 25-årig man att leda en liga unga knarkkurirer med bas i Amsterdam.

Ligaledaren fick domen på onsdagen av Mölndals tingsrätt som fann honom skyldig till grovt narkotikabrott och anstiftan till grov narkotikasmuggling.

25-åringen anses ha lett en liga som utnyttjat arbetslösa polska ungdomar, som smugglade narkotika i magen, skriver Metro.

I september förra året greps en av kurirerna på Landvetters flygplats. Det visade sig att han hade nästan ett kilo kokain i magen, förpackat i mängder av kapslar. Kuriren berättade att han lockats till Amsterdam av en ung kvinna, med löfte om ett välbetalt arbete.

Veckorna därefter kom två andra unga polacker till svenska flygplatser med drygt ett kilo kokain eller heroin i magen. En av dem kunde peka ut en lägenhet i Amsterdam, som varit centrum för knarkligans verksamhet. Där tvingades kurirerna svälja narkotika, innan de placerades på flygplan till Sverige, Storbritannien, Spanien eller Italien.

I april greps 25-åringen av polisen i Holland. Han anser sig dock ha blivit felaktigt utpekad. Enligt 25-åringens advokat överklagar han troligen domen.

TT