Rasistattacker under ryska fotbollsmatcher

Av: Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Ku Klux Klan-huvor och Hitlerflaggor på åskådarplats

1 av 3 | Foto: Novaja Gazeta
Supportrar dolde sina ansikten bakom Ku Klux Klan-masker.

Supportrar utklädda till Ku Klux Klan-medlemmar.

Vajande fanor med Hitlerporträtt.

På senare tid har den rasistiska rörelsen i Ryssland tagit fotbollsarenorna i besittning, skriver tidningen Novaja Gazeta.

Den ultranationalistiska rörelsen växer i Ryssland. Under flera år har utländska studenter utsatts för mord och brutala överfall från nynazistiska grupperingar. Tidigare i somras dödades en ung aktivist på ett miljöläger i Sibirien. Förövarna misstänktes tillhöra en rasistisk rörelse. På senare tid har rasisterna helt öppet börjat sprida sitt budskap under fotbollsmatcher med tusentals åskådare, skriver Novaja Gazeta.

9 augusti, Vologda. Under en match mellan division 2-lagen Dinamo och Sjeksnoj dök supportrar upp med ansiktena täckta bakom Ku Klux Klan-huvor. Under hela matchen vajade en röd fana med Adolf Hitlers ansikte. På åskådarplats spändes en enorm banderoll ut med en Ku Klux Klan-medlem avbildad bredvid ett kors. Vid hans fötter knäböjde en svart man. Under matchens gång hängdes en fågelskrämma, föreställande en färgad person.

11 augusti, Samara. Under en premier league-match mellan Spartak från Moskva och hemmalaget riktades från åskådarplats ett tydligt budskap till Spartaks nyförvärv, en brasiliansk anfallsspelare. Uppmaningen löd: ”Apa – åk hem.”

22 augusti, Moskva. Under landskampen mellan Ryssland och Polen dök återigen supportrar upp, utklädda till Ku Klux Klan-medlemmar.

I slutet av april, under en match mellan lagen Aljans och Makkabi utanför Moskva syntes banderollen med texten ”Glad holocaust”. Budskapet var riktat till spelarna i Makkabi, som tillhör ett judiskt samfund.

Nyligen greps fem supportrar, misstänkta för aktionen i våras och Ryska fotbollförbundets disciplinära kommitté har dömt fotbollslaget Spartak att böta drygt 140 000 svenska kronor för händelsen i Samara. I de andra fallen har förövarna fått härja fritt, skriver Novaja Gazeta.

Nya vallagar

Med knappt tre månader kvar till det ryska parlamentsvalet stiger den politiska temperaturen i landet. Men på grund av nya vallagar och en högre tröskel in i duman kan få partier räkna med mandat i parlamentet. Att radikala politiska rörelser nu dyker upp på platser som landets fotbollsarenor är ett tecken på den nya ordningen, menar Novaja Gazetas reporter, den liberala politikern Ilja Jasjin.

”Är det någon som blir förvånad när arenorna förvandlas till plattformar för politisk diskussion när en sådan diskussion har försvunnit från parlamentet? I tv finns inte längre en enda ickecensurerad politisk talk-show kvar, samtidigt som fredliga protestaktioner slås ner brutalt på gatorna.”

Enligt Jasjin måste Ryssland, precis som övriga Europa, ta i med hårdhandskarna mot de supportrar som kommer till matcherna med andra syften än att se på fotboll.

Publicerad: