17-åring dömd för misshandel

NYHETER

Sparkade person i ansiktet under förra höstens våldsvåg

Tredje domen har fallit i våldsvågen. En 17-årig pojke dömdes på tisdagen för grov misshandel efter att ha sparkat en person i ansiktet i Umeå i höstas.

Flera ungdomar befann sig på Trädgård i norr natten mot den 26 augusti förra året när misshandeln ägde rum. Två killar promenerade genom parken när det blev bråk med en grupp ungdomar. En av killarna fick flera slag i ansiktet och ramlade bakåt. Då började upp till sex personer sparka på honom i ansiktet, på armen, i revbenen och på höften. Ett vittne har uppgett att en av förövarna stampade killen i ansiktet flera gånger.

Var full och sur

17-åringen har uppgett att han var full och sur och sparkade på killen eftersom alla andra gjorde det. Han har erkänt att han ”tog i” när sparkarna utdelades och att det var för mörkt för att se var de hamnade.

Umeå tingsrätt dömde på tisdagen 17-åringen för grov misshandel till ungdomsvård och ungdomstjänst i 80 timmar. Domen är den tredje i det massåtal mot totalt 16 personer som ska stå till svars för de våldsdåd som ägde rum i Umeå under förra året. Bland annat så fick en person näsbenet knäckt och en annan blev slagen av cykeln och sparkad i huvudet när han låg på marken.