Här landar flyget

NYHETER

Fem nya linjer till Europa öppnar i vår

Kultur i Florens, vinprovning i Nice eller fotboll i Barcelona.

När lågprisbolaget Sterling storsatsar på Malmö Airport ligger Europa runt hörnet.

Flygplatsrabatt och regionsamarbete gav förutsättningarna för de nya linjerna.

När Ryanair i somras meddelade att de upphör med utrikesflyg från Malmö från november tappade flygplatsen i ett slag var tionde passagerare. Men kräftgången blev inte långvarig för Malmö Airport.

I går presenterade en nöjd flygplatschef ett utökat samarbete med det danska flygbolaget Sterling.

Från och med mars 2008 öppnas fem nya utrikesdestinationer: Nice, Alicante, Florens, London och Barcelona.

– Vi är jätteglada för den här satsningen och ger alla nystartade linjer 70 procents rabatt på flygplatskostnaderna. Det är ett sätt att stötta företagen och garantera passagerartillströmningen, säger Lennart Björk, flygplatschef på Malmö Airport.

Högre omsättning för Skåne

Bakom satsningen står även Region Skåne och Malmö stad. Fler flyglinjer innebär fler turister och högre omsättning för Skåne.

– Vi räknar med att varje ny linje ökar omsättningen på turistnäringen med cirka 50 miljoner kronor, säger Björn Bergman, näringslivschef i Malmö stad.

Region Skåne satsar 250 000 kronor per destination för att marknadsföra Skåne.

–  Om fler turister väljer Malmö Airport får det effekter för hela länet och ökade turistintäkter överallt, säger Douglas Almqvist på Region Skåne.

Ingen tågförbindelse

Avsaknaden av en tågförbindelse mellan flygplatsen och Malmö är inget som avskräckt Sterling när de valt flygplats för sin expansion.

– Nej, det viktigaste för oss är att det finns parkeringsplatser och finns ordentlig parkering tror jag inte det behövs något tåg, säger Michael T Hansen, vice vd Sterling.