Tio män åtalas för svart arbetskraft

NYHETER

Tio män åtalades på fredagen vid Stockholms tingsrätt för en omfattande härva med svart arbetskraft och momsfusk i byggbranschen.

– De har hjälpts åt att ”tvätta” knappt 100 miljoner, säger eko-åklagare Olof Kronlund.

Upplägget är inte nytt, enligt åklagaren, utan har förekommit länge i byggbranschen. Ekobrottsmyndigheten brukar driva flera sådana ärenden varje år.

I det här fallet handlar det om fyra företagare som har drivit var sitt bygg- och transportföretag i Stockholmstrakten. De har velat få loss pengar ur sina företag för att stoppa i egen ficka. Pengarna har bland annat använts till att betala svarta löner. Flera av de åtalade har enligt åklagaren också vistats mycket i Thailand.

Kvalificerade målvakter

Övriga inblandade betecknar åklagaren som antingen ”kvalificerade målvakter” eller medhjälpare.

För att kunna ta ut pengar ur företagen utan att skapa hål i bokföringen har de anlitat målvakter, som via så kallade skrivarbolag skickat osanna fakturor till deras företag. Bluffakturorna har bokförts som en kostnad i företaget och pengar frigjorts. Dessutom har man dragit av momsen för de falska fakturorna.

Åtalet omfattar både grova bokföringsbrott och grova skattebrott. Om åklagaren får åtalet att hålla i rätten räknar han med fängelsedomar på upp emot fyra år. En del av de misstänkta erkänner brott, medan andra nekar.

TT