Har du rätt lön i Helsingborg?

NYHETER

Lista: De tio vanligaste yrkena - så här mycket ska du tjäna

Programmerare i Helsingborg? Då borde du fundera på att flytta till Västerås. I alla fall om du vill höja din lön – med nästan 3000 kronor.

Foto: I Helsingborg ligger medellönen för åtta av landets tio vanligaste yrken under genomsnittet. En programmerare kan höja lönen med flera tusen genom att flytta.

Men är du grundskolelärare ska du vara glad att du inte arbetar i Norrköping, för där är medellönen 1000 lägre än i Helsingborg.

I Helsingborg ligger medellönen för 8 av Sveriges 10 vanligaste yrken under genomsnittet i landet. Det kan handla om allt från hundralappar till tusenlappar. Och det beror på Stockholmslönerna.

– Stockholm leder hela tiden. Levnadskostnaderna är högre i en storstad. Därför kräver de som bor där högre lön, säger Claes-Håkan Gustafson, enhetschef på SCB

De högre lönerna i Stockholm gör att medellönerna i många städer ligger under genomsnittet i Sverige. För lönenivåerna handlar, enligt Gustafson, hela tiden om tillgång och efterfrågan på arbetskraft – i synnerhet tillgång.

– Tillgången beror på hur dyrt det är i staden och hur trevligt det är där.

Maria Soläng