Film - nu i fyra dimensioner

Foto: FREDRIK HOFGAARD
På Tekniska museet öppnar den 13 januari Cino4, Sveriges första 4D-bio. En upplevelse där tekniska effekter förstärker spännande 3D-filmer om flyg, rymd och tekniska innovationer.
NYHETER

Fåtöljer som rör sig, vatten som stänker, dofter och blåst. Filmen känns i hela kroppen. Nu öppnar Sveriges första fyrdimensionella biograf - Cino4.

På Tekniska museet i Stockholm bjuds en bioföreställning utöver det vanliga. Förutom tredimensionella bilder, som med hjälp av 3D-glasögon kommer mot besökarna, känns filmen ”Flyg” i hela kroppen.

Det doftar & plaskar

När fåglarna på duken, eller strax framför ditt ansikte, plaskar i en damm stänker det vatten i ditt ansikte. När en kolibri suger

nektar ur en blomma känner du doften av blomman i hela salongen.

– Jag tycker det var kul! Fast när en fluga flög och satte sig bakom mitt huvud var det lite läskigt, säger Rosa Walfridsson, 9.

”Mycket bättre än tv”

Tillsammans med sin skolklass från Norra Ängbyskolan var hon bland de första som fick testa den nya cino4-biografen. Filmen ”Flyg” handlar om hur människan tog lärdom från fåglarna, och utvecklade

flygkonsten.

Och visst, när flygresan börjar, och besökarnas stolar lutas bakåt samtidigt som vinden piskar i ansiktet, känns det nästan som att sitta i en flygmaskin.

– Häftigt! Mycket bättre än att titta på tv, säger Hillevi Höijer, 9.

Upplevelsen:

Om filmen:

Mer om salongen:

3D-fakta

Eric Tagesson, Aftonbladet