Försökte flyga fulla

NYHETER

Sju ur besättningen på ukrainskt flyg greps

Den ukrainska flygbesättningen greps på Bergen Lufthavn i Norge i morse innan de satte sig i världens största propellerflygplan.

Orsaken: De försökte flyga fulla.

– De stoppades i säkerhetskontrollen på flygplatsen, säger polisstationschefen Norvald Visnes vid Fanapolisen till VG Nett.

Foto: Att försöka flyga världens största propellerflygplan i onyktert tillstånd är en mycket dålig idé. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Enligt polisen är kaptenen, förstestyrmannen, navigatören och radiooperatören alla gripna efter att ha fastnat i utandningstestet på flygplatsen.

– Det upptäcktes att manskapet på ett ukrainskt fraktflyg troligtvis var påverkade av alkohol. Därför greps sju ur besättningen, säger operationsledaren Asbjørn Andersen vid Hordalandpolisen til VG Nett.

Enligt uppgifter till tidningen ska ytterligare tre ur besättningen ha gripits senare under förmiddagen.

Jätteplan

Flygplanet, en Antonov 22 – som är världens största propellerflygplan, ankom i lördags eftermiddag och har en besättning på 17 personer. De tio övriga är inte misstänkta för att ha varit påverkade.

Planet skulle ha lyft från flygplatsen klockan sju i morse för att flyga till Azerbajdzjan med oljeborrningsutrustning för ett amerikanskt bolag.

Enligt Norvald Visnes är det mycket ovanligt att en besättning stoppas på grund av misstanke för onykterhet på Bergens flygplats.

– Jag kan inte minnas senast det hände.

Nya besättningsmän ska vara på väg till Bergen och ny avgångstid är satt till klockan 22 i kväll.

De fyra som greps sitter i förvaring på Bergens polisstation. Polisen har informerat den ukrainska ambassaden om händelsen.

Johan Edling