Persson avtackades med gummistövlar

NYHETER

Men fick en känga av centerledaren Maud Olofsson

Med ett par gummistövlar tackade miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand den avgående s-ledaren Göran Persson för samarbetsåren.

– Han har aldrig varit otrevlig eller försökt trycka ner mig i stövlarna, sa Wetterstrand.

Centerledaren Maud Olofsson anklagade däremot Persson för härskartekniker.

Göran Perssons sista partiledardebatt i riksdagen blev inte bara politik och hårda ordväxlingar.

Det utbyttes också varma ord mellan Persson och ledarna för socialdemokraternas samarbetspartier - Lars Ohly, vänsterpartiet och Maria Wetterstrand, miljöpartiet.

Gröna gummistövlar

– Du har sått många frön för samarbete. Jag har upplevt att dina ögon har glittrat lite extra mycket när du har pratat miljöfrågor, sa Wetterstrand.

– Tyvärr är det ganska få inom socialdemokraterna som stått för ditt genuina intresse och engagemang i de här frågorna, sa hon och överräckte sedan ett par gröna gummistövlar prydda med en blombukett till den förre statsministern.

Även avskedet mellan Göran Persson och Lars Ohly blev varmt, om än mer skojfriskt.

Efterfest på Spybar

Vänsterledaren fyllde 50 år i dag och Persson mindes en annan vänsterledares 50-årsdag - Gudrun Schymans. Men det firandet hölls i Kungsträdgården med stjärnspäckad efterfest på Spybar. Persson undrade om det då skyhöga väljarstödet för vänsterpartiet kunde ha haft något samband med det mer glamorösa firandet.

Lars Ohly asgarvade innan han skakade hand med sin förre vapendragare.

Maria Wetterstrand kommenterade också talet om Göran Persson som en stöddig buffel.

”Härskartekniker”

– Han har aldrig varit otrevlig eller försökt trycka ned mig i stövlarna.

En av dem som Persson har vänt ryggen i debatter är centerledaren Maud Olofsson. Det kommenterade hon när det blev hennes tur att ta avsked.

– Vi har haft en och annan dust under årens lopp. Jag tror att många nu vet vad härskartekniker är för något, sa Olofsson och överräckte sedan ett litet grönt dricksglas, ett ”Maudglas” till den förre statsministern.

Johanna Melén