SMHI larmar: Stor fara i Norrland

NYHETER

Har utfärdat varning klass 3 för Västernorrland ”Mycket extremt väder"

30-50 centimeters snöfall i samband med kraftig blåst. Det fick SMHI att utfärda sin starkaste varning, klass 3, för Västernorrland och Västerbottens län.

– Vi har inte utfärdat någon klass 3-varning sedan stormen Gudrun, säger Sten Laurin på SMHI.

” Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.”

Den varningen gick SMHI ut med på torsdagskvällen och uppgraderade därmed nivån från klass 2, en varning som gäller för stora delar av övriga landet under den väntande stormen.

Hela dagen

– Varningen gäller framförallt i samband med det väntade snöandet under fredagen. Vi tror att det kommer att snöa och blåsa kraftigt i Västerbotten och Västernorrland under hela dagen, plus att snöovädret sprider sig över resten av Norrland.

När utfärdade SMHI en varning klass sist?

– Jag kan inte erinra mig det. Men det borde varit i samband med Gudrun.

Men inte sedan dess?

– Nej. Det här är ovanligt, säger Sten Laurin.

Risk för halka

Det kraftiga snöandet kan tillsammans med en frisk eller hård vind ge svår drivbildning, enligt SMHI.

Utmed kusten i Västerbotten och Västernorrlands län väntas temperaturen ligga på någon plusgrad under morgondagen. Det gör att snön blir blöt och tung och kan ställa till problem med strömförsörjningen. Dessutom finns risk att det blir mycket halt när temperaturen sjunker framåt kvällen.

Robert Triches, Susanna Vidlund