Schh... filmen har börjat - i mobilen

NYHETER

Världs- premiär för bio i telefonen

Foto: BRA PÅ RASTEN Nu har långfilmen haft premiär på mobilen. Hedda, Hedwig och Elsa, alla 15, tycker om upplevelsen: "Det är bra att kunna titta på film så här när det är dödtid. Till exempel på en håltimme", säger Hedwig.

Bio på mobilen, kan det vara något?

Aftonbladets panel ger tummen upp.

När det väl fungerar.

I måndags kväll var det världspremiär för biofilm på mobiltelefon. Då förhandsvisades filmen "Förortsungar" för alla 3G-kunder hos Tele 2 Comviq.

- Det går att se på film på alla 3G-telefoner som klarar av att streama. De nya telefonerna har den bästa bildkvaliteten, säger Pernilla Oldmark på Tele 2:s marknadsavdelning.

Under hela dagen igår hade Tele 2:s kunder även chansen att se filmen gratis på sina telefoner. Det passade Aftonbladets panel på att utnyttja.

Men när testpanelen samlas på Alviks torg i Stockholm uppstår problem. Mobilen har ingen täckning. Vi flyttar till en korvkiosk i närheten. Där går det lite bättre, även om bilden ofta låser sig på telefonen vi använder, en Sony Ericsson W900i.

- Det är jättebra bild och ljud när det väl fungerar. Men det fastnar alldeles för mycket, och jag tror inte att det går att se film på tunnelbanan till exempel, säger Hedda von Heidekem, 15.

-Just i dag funkar det inte toppen. Men när bilden går fram som den ska är den skarp. Och ljudet är bra, säger Elsa von Heidekem, 17.

Batteriet sätter gräns

Hedwig Bergström, 16, är mer positiv:

- Det är mäktigare på en riktig bio så klart, men det är bra att kunna titta på film så här när det är dödtid. Till exempel på en håltimme, säger Hedwig.

Mats Lewan, it-redaktör på tidningen Ny Teknik, tror på den nya mobiltekniken, och spår att både tv och film på mobil kommer att bli allt mer populärt.

-Fördelen är att man kan titta både hemma och när man är ute och reser. Det som sätter gränser är mobilernas batteri. Men komprimeringsteknik blir allt bättre, och det gör att batteriet räcker längre, säger han.

Elsa, Hedda & Hedwig sätter plus på telefonbion

Anders Munck