Putin trotsar mordhotet

NYHETER

”Naturligtvis kommer jag att åka dit”

Den ryske presidenten Vladimir Putin trotsar hotet om att ett attentat mot honom ska vara planerat i Teheran.

Under ett besök i tyska Wiesbaden i dag sa han att han tänker åka till Iran som planerat.

– Naturligtvis kommer jag att åka dit.

Foto: Vladimir Putin.

Det var i går som en källa i Kreml avslöjade att presidenten ska ha informerats om det fanns planer på att han skulle mördas i Teheran under ett besök senare i veckan.

Enligt nyhetsbyrån Interfax ska en källa inom de ryska specialstyrkorna ha uppgett att självmordsterrorister har specialtränats för att attackera president Putin i Teheran, dit han enligt planerna ska resa på måndagkvällen. Kremls presstjänst har vägrat att vidare kommentera mordplanerna, men bekräftar officiellt att man har informerat presidenten om hotet.

”Desinformation”

Putin reser till Iran direkt från Tyskland efter att ha träffat Angela Merkel. Under besöket i Iran ska Putin träffa landets president Mahmoud Ahmadinejad och delta i ett möte på tisdagen med representanter från Iran, Azerbajdzjan, Ryssland, Kazakstan och Turkmenistan runt Kaspiska havet.

I Teheran tillbakavisade Mohammad Ali Hosseini, talesman för det iranska Utriksdepartementet, uppgifterna som ”desinformation som spridits av Irans motståndare”.

– Den här sortens rapporter är fullständigt grundlösa, sade han. Det handlar om rena lögner som inte har nyhetsvärde och som inte kommer att påverka det planerade schemat.