Häcken anställer scout – på heltid

NYHETER

En person ska jobba med talangutveckling och värvningar

BK Häcken storsatsar för att ta sig tillbaka till allsvenskan 2008. Punkt SE kan avslöja att man ska anställa en chefsscout, som ska jobba heltid med att kartlägga och värva spelare.

– Vi är mitt i rekryteringsprocessen, säger Häckens sportchef Carl Fhager.

Foto: Häcken scoutade liberianska trion Dulee Johnson, Dioh Williams och Jimmy Dixon i Gothia Cup år 2000. Nu har de alla sålts vidare för mångmiljonbelopp.

Att scouta och värva rätt spelare kan vara skillnaden mellan en plats i finrummet och en tynande tillvaro i de lägre divisionerna.

”Fantastiskt resultat”

Häcken vet, i somras värvade man brassen Paulinho som blivit en succé med elva mål och hållit kvar klubben i kampen om uppflyttning.

– Vi hittade honom gratis och fick ett fantastiskt resultat av det scoutarbete vi la ned. En vecka i Brasilien för 30 000 kronor gav oss en spelare som redan är värd uppåt 10–15 miljoner, säger Carl Fhager som efterlyser bättre scouting av svenska klubbar.

– Vi jobbar efter de resurser vi har, men vi liksom andra svenska klubbar är för dåligt utrustade på den sidan.

Chefsscout – unikt

Därför vidtar Häcken åtgärder och inrättar en unik post inom svensk klubbfotboll: chefsscout.

– Vi ska avsätta en person helt till att jobba övergripande med talangutveckling och spelarvärvningar. Vi har förutsättningar att skapa ett bra lag och har höga ambitioner, och då är det viktigt att värvningarna är väldigt rätt. Vill man vara ett superettalag behöver man ingen scoutchef, men vi siktar högre än så, säger Carl Fhager.

Har ni något namn till posten?

– Vi är mitt i rekryteringsprocessen, och vill ha det klart redan i vinter. Personen ska hålla så hög klass som möjligt.

Vad kommer det kosta er?

– Med lön och resor mellan 500 000 och 700 000 kronor.