Här är din backe, Maria

NYHETER

Klart för slalomstjärnans slalombacke utanför Umeå

Foto: Mariabacken Vallberget utanför Umeå är platsen för Maria PH:s slalombacke.

Det tog tio år och ett VM-silver.

Nu är det klart att Maria Pietilä-Holmner får en slalombacke uppkallad efter sig i Vallberget utanför Umeå.

– Det är otroligt hedrande och kul, säger Maria PH.

Jens Byggmark har en. Anja Pärson och Ingemar Stenmark likaså. Nu är det dags för VM-medaljören Maria Pietilä-Holmner att få sitt namn på en egen slalombacke. I tio år har alpina slalomklubben UHSK kämpat för Mariabackens verklighet. Ärendet har bland annat gått genom fullmäktige, länsstyrelsen, länsrätten och nu senast miljööverdomstolen. Om inte de närboende klagar till EG-domstolen så finns det inga hinder kvar för Mariabacken.

– Vi har aldrig gett upp. Nu är detaljplanen godkänd och har vunnit laga kraft, säger Östen Johansson, ordförande i alpina sektionen i UHSK.

Viktig för framtiden

Platsen för Mariabacken är Vallberget i Långviksvallen en bit utanför Umeå. Och den kan vara viktig för framtidens skidåkare, tror Maria PH.

– Vi har en liten backe som jag växte upp i. Det finns många lovande ungdomar som åker i den. Får vi en ännu större backe så kan intresset öka och träningarna bli bättre, säger hon.

Privat finansiering

Det kommer inte att bli fråga om en kommunal anläggning, utan det hela ska lösas med privat finansiering. Just nu är det råberg på platsen där Mariabacken kommer att ligga. Om Östen Johansson får önska så kommer den att invigas nästa höst.

Är det en rimlig tidsplan?

– Det vet jag inte. Men det är vad jag vill, säger Östen Johansson.

Frida Sjödin