Männen som kan efterträda Putin

NYHETER

Spelet om den mäktiga presidentposten har börjat

Foto: AP
Kandidaterna. Dmitrij Medvedev och Sergej Ivanov.

Om drygt ett år väljs president Vladimir Putins efterträdare.

Striden står i första hand mellan en svensktalande före detta underrättelseagent och en rockälskande jurist från Sankt Petersburg.

Foto: AFP
Sittande president Vladimir Putin.

I förra veckan utsågs Rysslands försvarsminister Sergej Ivanov, 54, till landets förste vice premiärminister.

Utnämningen tolkades som en befordran och ett tecken på vem president Putin vill se som sin efterträdare.

Ivanov delar nu posten som vice premiärminister med en annan inflytelserik person, Dmitrij Medvedev, 41.

Enligt politiska experter i Ryssland och utomlands är det i första hand mellan dessa båda som kampen kommer att stå när ryssarna går till presidentval i mars 2008.

Tidningen Nezavisimaja gazeta noterar att de båda i dag för första gången fick mäta sina krafter i medierapporteringen: Sergej Ivanov på plats i Volgograd där utvecklingen av den ryska industrin diskuterades medan Medvedev ägnade sig åt gasförsörjningsfrågor i Tver.

Modernisera industrin

Sergej Ivanov har en del popularitetspoäng att ta igen efter sina år som ansvarig för den kritiserade ryska armén där den utbredda pennalismen skapat svarta rubriker. Nu får han istället ägna sig åt att modernisera den ryska industrin. Dmitrij Medvedev har som sitt främsta ansvarsområde sociala frågor. Han har flera gånger upprepat att statens viktigaste roll är att höja levnadsstandarden för alla ryska medborgare. Det har gjort honom populär. I en opinionsundersökning från januari sa 33 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på Medvedev om det var presidentval nästkommande söndag. 21 procent skulle lägga sin röst på Ivanov.

Spela korten väl

– Medvedev har blivit en person som symboliserar statens sociala mission. Det innebär de facto att så länge som inte Putin utser sin efterträdare så anser majoriteten ryssar att efterträdaren heter Medvedev, säger Valerij Fjodorov, chef för opinionsinstitutet Vtsiom, till Nezavisimaja gazeta.

Men han menar att Ivanov, om han spelar sina kort väl, har en god chans att hämta in försprånget.

– Stöd till inhemska producenter är som balsam för själen för de flesta ryssar. Det är en fantastisk plattform, men han måste spela korten väl precis som Medvedev har lyckats spela de sociala korten på rätt sätt, säger Fjodorov.

Tredje namn nämns

Enligt BBC är Dmitrij Medvedev favoriten bland de mer liberala inom den ryska makteliten. Bland annat vill han förbättra investeringsklimatet i landet och många ser positivt på att han inte, i motsats till Putin och Ivanov, har en bakgrund inom den ryska säkerhetstjänsten.

Enligt Ariel Cohen från den amerikanska tankesmedjan Heritage Foundation står Sergej Ivanov för en mer nationalistisk politik med en försiktig inställning till väst och med starka band till den ryska ortodoxa kyrkan.

Vid sidan av huvudkandidaterna Medvedev och Ivanov nämns ett tredje namn - Igor Setjin. Han är vicechef för presidentadministrationen och står president Putin nära. Han har försökt få Putin att stanna kvar ytterligare en mandatperiod. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet råder närmast hatkänslor mellan Sergej Ivanov och Igor Setjin.

Fakta: Sergej Ivanov

Fakta: Dmitrij Medvedev

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland