En vecka efter raset – ännu saknas åtta

NYHETER

Elitstyrkor med dykare fortsätter att leta i Mississippiflodens mörka vatten

En vecka efter broraset i Minneapolis saknas fortfarande minst åtta personer som tros ligga bland tusen och åter tusen ton med betong, järnbalkar, fordon och annat skrot i floden.

Nu har elitstyrkor med dykare från den amerikanska flottan och från FBI kallats in i sökandet.

Sökandet beskrivs som oerhört svårt och farligt för dykarna.

Man har därför försökt att använda sig av en obemannad undervattensrobot, en så kallad sjöuggla, men den var med sin robotarm och sonar och annan utrustning för stor för att kunna manövrera bland rasmassorna i vattnet. Istället ska man försöka använda sig av en mindre sjöuggla, stor som en skokartong, som bara är utrustad med kamera och sökljus, skriver AP.

Mike Martin på polisen i Minneapolis säger att man kan förvänta sig minst ytterligare en veckas sökande innan kranar sätts in för att lyfta de största delarna av den rasade bron ur vattnet.

Samtidigt planerar de styrande i staden Minneapolis redan för den nya bron. Den kommer att bli fem filer bred i vardera riktningen och också ha kapacitet att ta bussar och tåg.

– Vår sorg måste åtminstone mötas av hängivenhet att rätta till våra tillkortakommanden i infrastrukturen, uttryckte Nancy Pelosi, politiker för demokraterna i Kalifornien vid ett möte i Boston i dag.

Mer än 70 000 broar i USA har stämplats som bristfälliga och att reparera dem beräknas kosta runt 188 miljarder dollar, cirka 1,2 biljoner kronor.

Broraset i Minneapolis har hittills skördat fem människoliv.

Läs tidigare:

Robert Triches, AP