27-åring dömd i vapenhärva

NYHETER

Ytterligare fem sitter häktade för vapenbrott

Vapenhärvan i Norrköping håller på att nystas upp. En 27- åring dömdes till nio månaders fängelse för grovt vapenbrott.

27-åringen greps tillsammans med tre andra personer den 30 juli. Männen hade stoppats i en Mercedes efter en biljakt. Under flykten från bilen försökte 27-åringen göra sig av med två skarpladdade vapen men greps. Två av personerna i bilen, som är bröder, sitter nu häktade för vapenbrott och den fjärde mannen dömdes nyligen till ett års fängelse för personrån mot en 15-årig pojke.

Sammanlagt sitter fem personer häktade för vapenbrott i Norrköping för tillfället. Beslut om häktning tar kammaråklagare Lars Folkunger nästa vecka. Lars Folkunger beskriver det som ”lösa kriminella nätverk” och menar att till exempel grupperingen OG, Original Gangsters, är inblandade. Förutom vapenbrott har det också riktats hot mot chefredaktören för tidningen Folkbladet.

Mycket vapen i Norrköping

Det är mycket vapen i omlopp i de kriminella kretsarna i Norrköping just nu, säger Lars Folkunger till aftonbladet.se

- Det är det minsta man kan säga. Det är ovanligt mycket vapen och de är också skarpladdade med kula i loppet. Du kan själv räkna ut hur det kan gå, det är ju bara att trycka av.

Förutom grovt vapenbrott dömdes 27-åringen också för två fall av ringa narkotikabrott, hot mot tjänsteman samt olaga hot och misshandel. Lars Folkunger är nöjd med domen.

- Det fodras mycket för att man ska bli dömd till grovt vapenbrott. Det brukar vanligtvis röra automatvapen men tingsrätten köpte mitt argument att detta rör sig om yrkeskriminella och att vapnen verkligen var till för att användas.

I bakgrunden till att männen beväpnat sig tror polisen att det finns en konflikt mellan kriminella gäng.