Rysk ubåts– bluff avslöjad

NYHETER

”Unika bilder” när ubåtar nådde Nordpolen under Arktis var stulna från filmen Titanic

Foto: Bluff! Här sades de ryska ubåtarna ha nått ner till Nordpolens botten. Men bilderna har visat sig vara bluff, stulna ur filmen Titanic.

Stoltheten jäste i Ryssland när man förra veckan skickade ner två miniubåtar under Arktis tjocka is.

Ryssarna smällde upp en flagga i titan på Nordpolens bottnen och gjorde anspråk på att äga den dyrbara marken – och bilder på triumfen kablades ut över hela världen.

Men bilderna var stulna – ur Hollywoodfilmen ”Titanic”.

Det var stor rysk propagandashow och politiskt räv- och rackarspel på högsta nivå i förra veckan då Ryssland satte sin flagga på Nordpolens botten.

I och med det gjorde man samtidigt symboliskt anspråk på den dyrbara botten, där det anses finnas stora olje- och gasreserver.

Stort intresse

Det ryska tv-bolaget RTR skickade ut en bildsekvens på de ryska miniubåtarna vid Nordpolens botten. Ansedda nyhetsbyrån Reuters distribuerade ut bilderna till världens medier och intresset var rekordstort.

Men nu avslöjas att bildsekvensen med ubåtarna Mir1 och Mir2 var stöldgods ur storfilmen Titanic. En finsk tidningsläsare tyckte att sekvensen var märkvärdigt lik den som finns i Hollywoodproduktionen och tipsade den finska kvällstidningen Ilta-Sanomat.

Svarar inte

Tidningen har nu bevisat att den ryska bildsekvensen som först visar hur de två-ubåtarna sänktes i havet vid nordpolen, följdes av ett klipp ur James Camerons Oscarsbelönade film.

Stölden var inte så dum, för Cameron använde sig faktiskt av just Mir1 och Mir2.

Ilta-Sanomat har förgäves försökt få en kommentar från det ryska tv-bolaget som inte har svarat på förfrågningar.

Läs tidigare:

Robert Triches