Så tar du itu med livet inför hösten

NYHETER

Trött på jobbet? Har relationen med din partner kört fast? Behöver du går ner i vikt eller äta bättre?

Nu är bästa tiden att ta itu med att förändra det som gått snett. Beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter ger råd.

Foto: ger råd Nina Jansdotter har skrivit boken ”Säg nej och må bra”.

Semestern är slut för många hundratusentals människor i Sverige. De vanliga rutinerna startar. Men hur känns det? Är relationen med din partner inte vad den borde vara? Har du ångest för att gå till jobbet? Eller borde du gå ner i vikt?

Du är inte ensam om vilja förändra ditt liv. Beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter berättar att dessa upptäckter och känslor ofta kommer fram just under semestern.

- Under sommaren har vi oftast mer tid att lyssna på oss själva. Det vi verkligen känner får tid att växa och det blir mer utyrmme för de existentiella känslorna, säger Nina Jansdotter.

”Förtränger känslor”

Hon poängterar att det är viktigt att ta vara på denna klarsyn. Lyssna på dig själv, förträng inte dessa känslor, är hennes råd.

- Medan vi är mitt uppe i ett ekorrhjul är det ofta så att vi förtränger sådana känslor som att du är på fel plats, har fel jobb eller fel förhållande.

Frågorna om vem jag är och vad jag vill prioritera i mitt liv är viktiga. Ta itu med dem, är hennes råd.

Även om det kan handla om vitt skilda områden av livet är det samma metod som rekommenderas för att förändra det som gått snett.

- Som beteendevetare talar vi om tre grundläggande frågor, säger Nina Jansdotter:

Vem är du? Vad vill du? Hur ska du gå till väga?

Det gäller förstås att kunna skilja på allmän olust över att semestern med ledig tid är slut och ersätts av att tiden är uppbokad av jobbet eller att du verkligen är trött på ditt jobb.

Uppmärksamma problemet

- Det finns inga färdiga svar på den här temperaturmätningen. Känner du ett massivt motstånd mot att gå till jobbet: har du ont i magen, får du en begynnande huvudvärk när du tänker på jobbet? Är du ärlig mot dig själv vet du oftast skillnaden på allmän olust och något du bör ta itu med, säger Nina Jansdotter.

Uppmärksamma problemet för dig själv och bestäm dig för om du vill förtränga det eller vill göra något åt det, menar hon.

- Vill jag acceptera situationen, det kanske inte är värre än att jag kan stå ut, kanske har situationen andra fördelar som uppväger.

Om du bestämt dig: sätt dig ned och bestäm vad som är ditt mål och vad är första steget dit.

Konkret kan det handla om att ta reda på vad som krävs för det jobb du vill ha, kanske är det en kurs du ska ansöka till. Vill du gå ner i vikt kan det vara att anmäla dig till viktväktarna eller bestämma sig för en annan metod.

- Delmål år bra, annars är det lätt att det känns så stort och omöjligt att förändra situationen.

Karriärcoachens råd då du söker nytt jobb

Det finns många lediga jobb, men också många som söker jobb. Var inte rädd för att söka jobb utanför de tradionella vägarna.

Rosemari Södergren