GRIPEN

NYHETER

Nu kartlätter polisen hustruns telefonsamtal i Panama

1 av 4 | Foto: INNAN FÖRSVINNANDET. John Darwin försvann för fem och ett halvt år sedan. I helgen klev han in på en polisstation i London. Nu misstänks han för bedrägeri.

Polisen började nysta i fallet för tre månader sedan.

– Men ingen blev mer förvånad än jag när han dök upp i lördags. Nu söker vi vittnen även utomlands som vet var han varit, säger en brittisk polischef.

Kanotmannen själv tiger.

John Darwin, 57, var solbränd och visade alla tecken på god hälsa när han dök upp på en polisstation i centrala London förra lördagen med orden ”Jag tror att jag är en saknad person".

Sönerna identifierade honom och hans 90-årige far kallade återkomsten ett mirakel.

Tips till polisen

Strax efter midnatt natten till onsdag greps Darwin, misstänkt för bedrägeri.

– Vi fick tips om att det kunde vara något konstigt med hans försvinnande. Det gjorde att vi inledde en utredning för tre månader sedan, säger Tony Hutchinson, chef vid polisen i Cleveland i norra Yorkshire, vid en presskonferens.

Darwin förs under dagen tillbaka dit från London. I kväll onsdag startar förhören med polis på den plats när han en gång bodde och försvann.

– Helt klart fanns det något skäl för honom att ge sig tillkänna i helgen. Bedrägeri är en sannolik orsak. Men själv hävdar han idag att han haft minnesförlust sedan år 2000 och det är möjligt, säger Hutchinson.

Både Darwin och hustrun Anne hävdar att han haft minnessvårigheter efter en resa till Norge 2000.

Hustrun identifierade

Det var Clevelandpolisen som fick vad som verkade vara ett rutinfall för fem och ett halvt år sedan: John Darwin, 57, och anställd som fångvårdare sedan tio år, hade försvunnit efter en kanotfärd och kroppen återfanns aldrig.

Däremot hittades rester av kanoten som identifierades av hustrun Anne.

Hon flyttade till Panama City i oktober i år efter att ha talat ut om att hon aldrig kunde få frid om inte kroppen hittades.

Telefonsamtal kartläggs

Då hade hon sålt familjens hus och inkasserat livförsäkringen från maken, som dödförklarats.

Sedan dess har en bild med henne och maken hittats bland bilder på nöjda kunder hos en mäklare i Panama. Bilden sägs ha tagits för ett år sedan, något polisen inte kan bekräfta.

– Vi har inte pratat med henne ännu. Och just nu vill jag inte svara på hur vi ser på hennes roll, säger Hutchinson.

– Men om vi hittar något samband mellan henne och maken under åren man trodde han var död så kommer vi att behöva höra henne. Just nu kommer vi att undersöka bland annat hennes telefonsamtal för att se om det förekommit någon kontakt.

Polisen vill också ha in tips från personer som kan sprida ljus över var John Darwin befunnit sig och vad han gjort sedan försvinnandet den 21 mars 2002.

Man söker vittnen även utomlands.