Nyheter

Världens största datorfestival

Av: 

Linda Nohrstedt

NYHETER

15 000 besökare väntas

Ett hav av datorer Förra året slog Dreamhack världsrekord som världens största LAN-party. I år säger arrangörerna att de är säkra på att slå världsrekord igen.
Ett hav av datorer Förra året slog Dreamhack världsrekord som världens största LAN-party. I år säger arrangörerna att de är säkra på att slå världsrekord igen.

Det började som en liten datorträff i en skolmatsal.

Nu har det vuxit till världens största datorfestival, som tar upp tre hangarer.

På torsdagen slog Dreamhack upp dörrarna på mässanläggningen Elmia i Jönköping.

Och arrangörerna är övertygade om att de kommer att slå världsrekord som största LAN-party.

Förra året fick Dreamhack världsrekordet för världens största LAN-party med plats i Guinness rekordbok. Då checkades drygt 10 600 deltagare in.

I år väntas 15 000 personer besöka Dreamhack. Och arrangörerna är säkra på att slå rekord igen.

– Vi vet att vi kommer att ta nytt världsrekord. Det är enkel matematik. Vi är slutsålda på datorplatser, säger festivalgeneral David Garpenståhl.

Började i skolmatsal

Hur många datorer det nya rekordet kommer att lyda på offentliggörs på lördag av IT-minister Åsa Torstensson.

Dreamhack är ett enormt evenemang som utspelar sig på 40 000 kvadratmeter, med mängder av datorplatser, utställare, föreläsningar och aktiviteter. Men allting började som en liten datorträff 1995.

– 1993 och 1995 började det populärt med LAN, lokala nätverk, och internet. Att spela i nätverk slog igenom på stor front. Då var det några killar som kopplade ihop sina datorer i en skolmatsal i Malung och spelade. Sen träffades de igen och var några flera, träffarna växte och flyttade till Borlänge, fortsatte växa och flyttade sen till Jönköping, säger David Garpenståhl.

”Känns i fötterna”

De flesta som kommer till Dreamhack är ungdomar. Snittåldern är 18,4 år. De flesta är killar, men tjejerna blir allt fler.

– Vi växer 30–40 procent varje år. Och fastän jag har hållit på med det här så länge kan jag inte sluta förundras över att det är så stort. Och det känns i fötterna varje kväll, säger David Garpenståhl.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Webbkameror.se - DreamHack Winter 2007 - live på Elmia, världens största lan, datorparty
Publisert: