Friande domar för Teliachefer

NYHETER

Stockholm

Telia Soneras koncernchef Anders Igel och förra Sverigechefen Marie Ehrling friades på tisdagen av Stockholms tingsrätt från anklagelserna om bestickning.

Tingsrätten gör bedömningen att det visserligen finns inslag i bolagets erbjudande som talar emot att det var tillbörligt. ”Bland dessa var att bolaget bjöd in chefernas anhöriga till evenemanget”.

Tingsrätten finner dock vid en samlad bedömning att dess inslag inte har vägt tillräckligt tungt för att åtalen skulle bifallas.

Enligt åtalet gjorde sig Ehrling och Igel skyldiga till bestickning och otillbörlig belöning, när de förra året bjöd in några hundra chefer och tjänstemän från offentliga sektorn och privata näringslivet på middag och musikalen Mamma Mia.

Värdet på inbjudan låg enligt försvarsadvokaterna på mellan 1100 kronor och 1650 kronor per person.

Evenemanget ställdes in sedan en av de inbjudna, rikspolischefen Stefan Strömberg, informerat chefsjuristen vid Rikspolisstyrelsen, varefter en förundersökning inleddes.

Åklagaren har bara tittat på om den aktuella inbjudan är en otillbörlig förmån till de inbjudna från offentlig sektor.

Samtliga inbjudna var storkunder till Telia Sonera. Enligt inbjudan var tanken med evenemanget också att presentera nya produkter och tjänster från bolaget.

Lagstiftningen är ålderstigen och överåklagare Christer van der Kwast åklagaren ville genom åtalet pröva var gränserna går.

TT