Nyheter

Obama fördömer Putins agerande

Av: 

Erik Melin

Leonard Goldberg

NYHETER

Barack Obama varnar Ryssland och hävdar att landet bryter mot internationell lag.

Vladimir Putin anser att han har rätt att skydda Rysslands intresse.

I går satt ledarna i ett långt telefonsamtal om krisen på Krimhalvön.

I 90 minuter samtalade Rysslands president Vladimir Putin och USA:s dito, Barack Obama, om det allt mer spända läget på Krimhalvön, skriver Vita huset i ett uttalande.

Obama sa att Ryssland i och med sitt militära agerande bryter mot internationell lag. Han menade att Ryssland måste dra tillbaka sina styrkor till basen i Sevastopol, efter att de nu setts till på flera håll på Krimhalvön. Annars kommer situationen utvecklas till en politisk och ekonomisk isolering av Ryssland.

Putin: Skyddar intressen

Putin, å sin sida, menar att Ryssland har rätt att skydda sina intressen och de rysktalande människor som finns i östra Ukraina och på Krim, om deras säkerhet hotas, rapporterar TT.

Enligt Putin finns det en fara för de ryska medborgarna liv, skriver Kreml i ett uttalande.

Obama menade att den ryska oron för etniska ryssar i Ukraina måste lösas genom att man inleder en fredlig dialog med Ukraina. Han vill också att observatörer med FN och OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, ska vara en del av den fredliga lösningen.

Även Frankrikes president François Hollande var i telefonkontakt med Putin under lördagen. De två ska ha enats om fortsatta samtal för att diskutera möjliga vägar att nå en fredlig lösning.

"Övergrepp mot folkrätten"

Sveriges utrikesminister, Carl Bildt, kallar Rysslands agerande för folkrättsvidrigt.

– Det som nu sker, det strider fundamentalt mot internationell rätt, det är ett övergrepp mot folkrätten. Det är inte förenligt med några av de principer vi har för europeisk säkerhet. Det är utomordentligt allvarligt, säger han.

Finns det risk att det sprider sig till grannregionerna?

– Någon sa till mig att de flesta tyckare som suttit i radio och tv-soffor de senaste dygnen har sagt att det här inte skulle inträffa. Så en viss försiktighet vad gäller bedömningen för den närmaste tiden är nog att påkalla, säger han till Aftonbladet.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter