Borgström välkomnas hos V:

1 av 4
Rossana Dinamarca.

avPär Karlsson

NYHETER

Claes Borgström lämnar Socialdemokraterna och går till Vänsterpartiet.

Hans nya parti välkomnar honom med öppna armar.

– Jag är jätteglad. Han har hög trovärdighet i jämställdhetsfrågor och jag tror vi kommer ha stor nytta av honom, säger Rossana Dinamarca, feministisk talesperson (V).

Tidigare i dag avslöjade Aftonbladet att advokaten och den före detta jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström lämnar Socialdemokraterna efter fem år i partiet. I stället ska han gå med i Vänsterpartiet och arbeta med jämställdhetsfrågor. Borgsström var jämställdhetspolitisk talesperson under Mona Sahlins tid som partildare, men har de senaste åren inte haft några uppdrag för S.

Inom Vänsterpartiet är man mycket nöjda över sin nyrekrytering - som direkt ska vara med i partiets nya feministiska kampanj.

– Jag är naturligtvis jätteglad för det. Jag respekterade honom väldigt mycket när han var JämO och det är kul att han ser att Vänsterpartiet är de som är de främsta feministerna, säger Rossana Dinamarca, feministisk talesperson (V).

"Han har väldigt mycket kunskap"

Hon tror att Borgström kan bli till stor nytta för partiet.

– Han har väldigt mycket kunskap som före detta JämO. Han har visat på att han tycker att de här frågorna är väldigt viktiga. Jag tror att vi kan få stor hjälp av honom. Han ska vara med i vår nya kampanj om feminism men exakt vad han ska göra längre fram får vi se. Men jag är väldigt glad, han har väldigt hög trovärdighet i de här frågorna.

Claes Borgström är i dag mycket kritisk till vad han ser som en "högervridning" inom S som han inte känner igen sig i. Han menar också att partiet tappat jämställdhetsfrågorna helt efter att Mona Sahlin avgick som partiledare 2010.

Hoppas kunna lyfta jämställdhetsfrågan

Nu hoppas Rossana Dinamarca att jämställdhetsfrågorna ska ta allt mer plats i debatten.

– Det som jag har tyckt har varit ett problem ganska länge är att jämställdhetsfrågorna har tappat mark under de senaste åren och att man inte riktigt vågar ta tag i dem stora frågorna som individualiserad föräldraförsäkring och kvinnornas ställning på arbetsmarknaden. Nu hoppas jag att vi kan se till så att det här ses som en viktig fråga igen, säger hon.