Föraren pratade i sin mobiltelefon när tåget spårade ur

Av: Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

79 människor dog i tågolyckan i Spanien.

Den misstänkte föraren Francisco Jose Garzon Amo pratade i sin mobiltelefon vid olyckstillfället, visar nya uppgifter idag.

Tåget höll en hastighet på 192 kilometer i timmen på sträckan där den tillåtna hastigheten är 80 kilometer i timmen, enligt nyhetsbyrån AFP.

De spanska utredarna har under tisdagen öppnat tågets "svarta låda" för att få mer detaljer om den värsta tågolyckan i Spanien på 50 år.

Vid själva urspårningen förra onsdagen höll tåget en hastighet på 152 kilometer i timmen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han ska ha fått ett samtal på sin mobiltelefon.

"Minuterna innan tåget spårade ur fick han ett samtal för att få information om vägen till Ferrol. Från innehållet i samtalet och bakgrundsljudet verkar det som att föraren samtidigt tittade i ett papper eller en karta", heter det i ett uttalande från en spansk domstol.

Släppt mot borgen

Lokföraren, som delgivits misstanke om vållande till annans död i 79 fall, har släppts mot borgen. Under ett förhör i söndags medgav han ansvar för olyckan.

Anledningen till den höga hastigheten i kurvan, vilket ledde till att tåget spårade ur, ska ha varit att han trodde att de befann sig på en annan del av sträckan än den aktuella. Därför bromsade han för sent, har mannen förklarat för utredarna för några dagar sedan.

Publicerad: