Flera döda i nya protester i Egypten

1 av 6 | Foto: Flera dödades när Mursi-anhängare drabbade samman med polis på fredagen
NYHETER

Polisen i Egypten slår hårt mot protesterande Mursi-anhängare.

Med vattenkanoner och tårgas försöker man kväsa ex-presidentens supportrar – som har svarat med stenkastning.

Under fredagen har fem personer dött i sammanstötningarna.

På julafton dog sexton personer och hundratals skadades i ett attentat då en bilbomb exploderade i Egyptens huvudstad Kairo. Landets premiärministern Hazem el-Beblawi svarade med att kalla attacken för ett terrordåd och bara timmar efter hade Muslimska brödraskapets stämplats som en terrororganisation.

De flesta av offren var poliser och totalt har över tusen personer dödats i våldsamheter sedan Mohamed Morsi störtades i somras.

Utlovade protester

En annan grupp, Ansar Bayt al-Magdis, tog på sig attacken på julafton och brödraskapet utlovade samtidigt fortsatta protester.

De har hållit sitt löfte och under fredagen har hundratals demonstranter intagit gatorna i Kairo och andra egyptiska städer, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt myndigheterna har fem personer dött i sammandrabbningar med polis runtom i landet på fredagen. Minst 265 demonstranter har gripits och tre polisfordon har satts i brand efter olika upplopp.

På gatorna i Kairo har uppgrävda gatstenar kantats med krossad glas och löst bråte, enligt AP.

Viktig omröstning

Bedömare tror att Egyptens ledning stämplat Muslimska brödraskapet som terrororganisation för att förhindra att partiet når framgångar när det ska röstas om landets framtida konstitution den 14 och 15 januari. Efter terrorstämplingen kan anhängare av partiet lättare dömas till stränga fängelsestraff och ledare kan dömas till döden, enligt landets anti-terrorlagar.