Silvia: Jag kopplar av med loppis

avIda Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5
Roger Lundgren har intervjuat drottning Silvia flera gånger inför jubileumsboken.

I en ny bok om drottningen som Aftonbladet exklusivt tagit del av berättar hon öppenhjärtigt om sin fritid.

Ett av intressena delar hon med sin make kungen – gå på loppis.

– Det är verkligen roligt, och vi har gjort många roliga fynd genom åren, berättar drottningen i ”Drottning Silvia – en jubileumsbok”.

Aftonbladet har som ensam svensk tidning fått ta del av den nya boken ”Drottning Silvia – en jubileumsbok” ges ut i början av november. Boken som kommer en dryg månad innan drottningens 70-årsdag är författad av Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga Magasinet.

I flera intervjuer har han träffat drottningen som har berättat öppenhjärtigt om sitt liv. Om de tre kungabarnen och barnbarnet prinsessan Estelle.

– Vi har haft många långa samtal. Det är väldigt trevligt och en möjlighet att summera hennes offentliga liv, säger Roger Lundgren till Aftonbladet. 

Möts av kameror

En stor del av boken handlar om drottningens arbete, dels med World Childhood Foundation men också om de drygt 200 offentliga uppdragen hon förbereder och utför varje år.

Hon lever i ett liv i offentlighetens ljus och vart drottningen än kommer möts hon av kameror.

– Man vänjer sig aldrig vid att bli fotograferad, det är en mycket speciell situation, framför allt numera, när människor har kamera med sig i sin telefon. När kungen och jag genomförde länsbesöken i samband med hans 40-årsjubileum, möttes vi dagligen av ett hav av mobiltelefoner som var riktade mot oss. Det ser onekligen lite märkligt ut, säger drottningen i boken.

För Roger Lundgren har drottningen även berättat om sitt privata liv.

– Vi ville också försöka belysa hur hennes dagar ser ut, kungafamiljen har inte mycket fritid, Det är väldigt sällsynt, de flesta av deras kvällar är uppbokade med middagar och sammankomster. Och för dem är det viktigt att vara ledig när man är ledig, säger Roger Lundgren.

Hämtar styrka i tron

För att slappna av från den hektiska jobbvardagen är drottning Silvia helst hemma på Drottningholm. Hon berättar att hon gärna motionerar, hon brukar simma eller promenera och cykla i Drottningholmsparken. Men även läsning, trädgårdsarbete och ”livets efterrätt” – prinsessan Estelle – är sådant hon gärna ägnar fritiden åt.

– Jag tycker mycket om att vara tillsammans med min familj, mina syskon och mina vänner. Men även den kristna tron har alltid betytt mycket för mig. Där hämtar jag styrka och finner stöd, säger drottning Silvia i boken.

”Tandemråttfälla”

Ett fritidsintresse som som drottningen delar med sin make kungen är att under sommartid besöka loppisar. Där har kungaparet hittat intressanta föremål i lådor på loppmarknader på Öland och andra ställen i Sverige.

– Det är verkligen roligt, och vi har gjort många roliga fynd genom åren. Bland annat köpte vi en klocka som går baklänges och som vi har i kaffetorpet på Solliden. Den gör besökarna väldigt förvirrade. Vi har även hittat ett ”portionsljus” med små bollar som hänger ihop, där varje ljus brinner varsin dag, liksom en tandemråttfälla, många fina böcker och andra roliga saker, berättar drottningen.

Publicerad: