Sajt sprider falsk nyhet – om svenska kvinnor

En falsk nyhet om äktenskapstörstande svenskor sprids snabbt i sociala medier.

Hundratals män från Mellanöstern friar nu till de protesterande kvinnorna – som egentligen är från Lettland.

Svenska kvinnor letar desperat efter en man att ingå äktenskap med, i alla fall om man ska tro den statliga ryska nyhetssidan Russia Today. Enligt en artikel som publicerats på kanalens arabiska upplaga ska en grupp unga svenskor ha gett sig ut på gatorna i Stockholm för att protestera.

“Tjejerna har en outsläcklig lust att gifta sig och bildad familj vilket inte är lätt i Sverige”, skriver Russia Today.

Enligt nyhetskanalen ska demonstrationen ha föranletts av en studie som visar att antalet ogifta män i Sverige inte räcker till för alla sugna singelkvinnor. Demonstranterna ska därför ha krävt att Sverige agerar och möjliggör fler äktenskap.

Hundratals friar till svenskorna

Nyheten om de äktenskapstörstande svenskorna har spridits som en löpeld i arabiska sociala medier under morgonen. Bara två timmar efter publiceringen hade den delats av mer än 28 000 personer på Facebook. Många män har också kommenterat nyheten och skrivit att de funderar på att resa till Sverige och fria.

– Jag finns här och redo för äktenskap så hör av er, skriver en av hundratals män.

Andra tipsar de ogifta svenska kvinnorna att söka kärleken utomlands.

– Sätt in en kontaktannons i en tidning här i Bagdad, skriver en man.

– Res till Egypten här finns det många män som vill gifta sig, tipsar en annan.

Foto från Lettland

Det finns dock många oklarheter kring artikeln. Fotot som uppges vara från demonstrationen i Stockholm är i själva verket taget vid en parad för blondiner i Riga år 2009. Det går inte heller att hitta de svenska studier som Russia Today hänvisar till och det ska enligt Stockholmspolisen inte ha genomförts någon liknande demonstration under helgen.

– Det har varit flera manifestationer och parader under helgen men det här är inget jag känner till, säger Per Wetterlind på polisens läskommunikationscentral.

Aftonbladet har sökt nyhetskanalen Russia Today.

Publisert: