Migrationsverket: ”Har öppnat ärendet igen”

Utvisningshotade Ghader kvar i Sverige tills vidare

Ghader Ghalamere från Östersund sattes på en plan i morse för att senare utvisas från Sverige.

Men protester hindrade resan till Arlanda.

Nu uppger Migrationsverket att nya uppgifter kommit in – något som gör att utvisningen skjuts upp på obestämd tid.

Östersundsbon har varit i Sverige i fem år. I går hämtades han av polisen för att ett utvisningsbeslut skulle verkställas. Tidigt i morse sattes han på ett plan på Östersund/Åre flygplats för att sedan från Arlanda utvisas till Iran. Både han och hans familj och flera som protesterat mot beslutet menar att en utvisning kan betyda fara för mannens liv.

Kan prövas igen

Ombord på planet manade dock en av passagerarna de andra att inte ta på sig sina säkerhetsbälten utan i stället ställa sig upp. Protesten ledde till att Ghader Ghalamere togs av planet och in på flygplatsen igen.

Jämtlandspolisen uppgav att han i stället skulle föras i bil till ett förvar i väntan på utvisning.

Nu uppger Migrationsverket att Ghader Ghalameres ärende kan komma att prövas igen.

Under natten lämnade nämligen hans ombud in en så kallad ansökan om verkställighetshinder. Det innebär att ombudet menar att det finns omständigheter som ännu inte prövats av myndigheten.

”Ett öppet ärende”

– Därför finns det hos oss nu ett öppet ärende, säger Sophia Öhvall Lindberg på Migrationsverkets presstjänst.

På grund av sekretess kan hon inte berätta vad ombudet pekat på för omständigheter i ansökan om verkställighetshinder.

Utvisningen har nu skjutits upp på obestämd tid.

Sophia Öhvall Lindberg berättar att myndigheten nu först och främst måste göra bedömningen om de omständigheter som ombudet pekar på i ansökan visst ligger till grund för utvisningsbeslutet. I så fall står det beslutet fast.

I Sverige till nytt beslut

Men om myndigheten i stället kommer fram till att omständigheterna som nu framförts är nya och inte prövats tidigare kommer Ghader Ghalameres ärende att omprövas.

– I så fall tittar man bara på de nya omständigheterna och gör en bedömning utifrån dem, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Oavsett så kommer det ta lite tid för Migrationsverket att titta på ansökan om verkställighetshinder – och under den tiden kan mannen inte utvisas från Sverige.

Det är ännu oklart om han ändå kommer att föras till ett förvar och där få vänta på ett beslut eller om han kan få göra det hemma i Östersund. Sophia Öhvall Lindberg säger att det är polisens beslut.

Hon kan inte svara på hur lång tid det tar innan Migrationsverket fattat beslut om mannens ärende ska omprövas eller om det tidigare beslutet står fast.

Publisert: