21-åring i rätten för rå misshandel

Överfölls inför sin son: ”Han har fått stora framtida problem”.

FÖRSÖKTE KASTA NER PAPPAN FRÅN BRO Pappan och hans ettårige son överfölls på en bro över Hyllievångsvägen i Malmö. Både pappan och hans son blev misshandlade.
FÖRSÖKTE KASTA NER PAPPAN FRÅN BRO Pappan och hans ettårige son överfölls på en bro över Hyllievångsvägen i Malmö. Både pappan och hans son blev misshandlade.

32-åringen överfölls och misshandlades på en gångbro i Malmö i höstas – framför ögonen på sin 1,5 år gamle son.

I dag möter han en av förövarna – en 21-åring – i rätten.

– Medan jag höll i metallräcket försökte de slå och sparka på mina händer för att få mig att släppa taget.

32-åringen och hans då 1,5 år gamle son blev attackerade på en gångbro i Malmö i september förra året.

Pappan misshandlades svårt då han blev slagen, sparkad och knäad av ett stort gäng. Mannen lyftes också över ett broräcke, men lyckades klamra sig fast. Angriparna försökte enligt åtalet att bända loss hans händer för att han skulle falla till marken nedanför gångbron.

”Försökte få mig släppa taget”

En 21-årig man pekades ut som inblandad av vittnen och åtalades i slutet av mars för grov misshandel.

I dag inleddes rättegången i Malmö tingsrätt.

32-åringen säger att han först blev förolämpad och att han han sedan omringades av människor som slog och sparkade honom. Han försökte försvara sig, men blev yr och föll till marken.

– Till sist reste jag mig, det var då de tog tag i mig och försökte slänga mig över räcket. Någon tog tag i mina ben, någon över magen och någon i armarna. Det var tre till fyra personer.

– Medan jag höll i metallräcket försökte de slå och sparka på mina händer för att få mig att släppa taget. Jag vet inte hur många de var, jag kämpade bara för att komma över på andra sidan räcket, säger 32-åringen.

Angriparna försvann först när någon sa att polisen var på väg.

Kräver skadestånd för sonen

Både 32-åringen och hans familj känner sig rädda att gå ut efter överfallet.

– Det gäller särskilt min son – han har fått stora framtida problem, svarar han på frågan hur det känns att sitta i rätten.

Kammaråklagare Neela Frisell visade under förmiddagen också upp bilder på 32-åringen efter överfallet och bilder på blodspår från 32-åringen på gångbron. 

Samtidigt yrkade 32-åringens målsägandebiträde Parizkova Ryggeståhl att också sonen ska vara part i målet och få skadestånd för kränkning.

– Han var med under hela förloppet och det har påverkat honom oerhört, och ska därför också få ersättning, säger hon till TT.

21-åringen nekat till brottet och sagt att han inte ens var på platsen.

– Jag spelade match, sedan gick jag hem, säger han.

Nekar till att brottet

Flera personer ska ha varit inblandade, men bara 21-åringen har kunnat identifieras. Neela Frisell har sagt att det varit svårt att få personer att vittna, trots att många ska ha sett misshandeln.

– De vittnesuppgifter vi till sist fått har varit helt avgörande för att vi sitter här i dag, säger hon till TT.

Polisen utredde initialt misshandeln som ett misstänkt hatbrott, men åklagaren kunde inte belägga något sådant motiv.

Jeanette Larsson, före detta polis som i dag håller i utbildningar om hatbrott, vet att det kan vara svårt med bevisning.

– När man väl har en gärningsman står ofta ord mot ord. Det är dessutom sällan någon erkänner ett sådant motiv, säger hon till TT och menar att polisen tidigt måste identifiera motivet och ställa de rätta frågorna.

Publisert: