Se de livsfarliga omkörningarna

Polisens varning i påsktrafiken: ”Förlorad tid går inte att köra in”

Farliga omkörningar kan sluta med fängelse eller allvarliga personskador – ändå sker det varje dag. I Brottscentralens serie ”Vägens värstingar” får vi ta del av polisens egna filmer och inför påsken vill man varna för den livsfarliga stressen i trafiken.

Många har bråttom i trafiken och det finns inget som kan stressa folk så mycket som långa köer och överbelastade vägar. När det är dags för storhelg blir det extra illa och därför vill polisen nu varna de bilister som ska ut och köra i helgen.

– Det konsumeras en hel del alkohol under påsken och det märks tyvärr på vägarna också. Dessutom är det stressen att man ska hinna träffa så många som möjligt på så kort tid som möjligt, säger Hans V Nilsson på trafikpolisen i Stockholm.

”Vansinniga omkörningar”

En företeelse som stressen ofta leder till är farliga omkörningar. Polisen visar nu i Brottscentralens reportageserie ”Vägens värstingar” ett antal filmer på bilister i Stockholm som kör förbi varandra som dårar.

– Det är svårt att bedöma hastigheten hos ett mötande fordon. De som begår de här vansinniga omkörningarna är oftast väldigt stressade och det kan i värsta fall leda till en kraftig frontalkrock, säger Hans V Nilsson.

Kan leda till fängelse

Oftast leder en felaktig omkörning till böter men grov vårdslöshet i trafiken kan leda till fängelse och framför allt kan det sluta med allvarliga personskador.

– Förlorad tid går aldrig att köra igen. Ta det lugnt så kan ni fira helgen och även nästa påsk tillsammans, säger Hans V Nilsson.

Den vägsträcka som finns tillgänglig vid en omkörning ska alltid vara tillräckligt lång i förhållande till att inte störa andra bilister. Och den tidsvinst man gör genom att höja hastigheten eller genom att göra onödiga omkörningar är marginell.

Kör om i 145 km/h på 90-väg

På några av polisens filmer syns bilar som kör om varandra i otroligt höga hastigheter. Ett exempel: En förare bestämmer sig att en mörk kväll köra om i 145 kilometer i timmen på en 90-väg. Det kan leda till att den som blir omkörd blir överraskad och inte hinner se att en annan bil är på väg att köra förbi.

I polisens material kan man också se exempel på förare som sicksackar sig fram på fordonsfyllda vägar, kör om på fel sida eller kör nära för att få framförliggande bil att flytta sig.

Nationell satsning på trafiken

Polisen kommer under påskveckan att storsatsa på trafiken i hela landet. Något som många stationer vittnar om på sociala medier.

– Denna vecka är det nationell hastighetsvecka, vi jobbar därför extra mycket med hastighetsövervakning i Upplands Väsby, skriver polisen i Upplands Väsby på sin Facebook-sida. Man vill också göra allmänheten uppmärksamma på att många kontroller kommer att ske längst vägarna under hela påsken.

Publisert: