Nyheter

Manning döms till 35 års fängelse

Av: 

Victor Stenquist

Sofia Roström Andersson

Wikileaksläckan Bradley Manning dömdes för spioneri i förra månaden. Den 21 augusti fick han straffet 35 år i fängelse.
Wikileaksläckan Bradley Manning dömdes för spioneri i förra månaden. Den 21 augusti fick han straffet 35 år i fängelse.

NYHETER

Spiondömde Bradley Manning, 25, fälldes på 20 av 22 åtalspunkter.

I dag meddelade domaren hans straff – 35 års fängelse.

– Jag kommer att klara mig. Jag ska ta mig igenom det här, sa Manning efter domen.

Samtidigt som Bradley Manning, 25, jobbade som underrättelseanalytiker i Irak mellan 2009 och 2010, läckte han över 700 000 hemligstämplade dokument, videomaterial från strider och diplomatisk korrespondens till Wikileaks.

Manning själv har sagt att han gjorde det för att väcka debatt om USA:s utrikes- och säkerhetspolitik.

Får 35 år

Han har suttit häktad i flera år och åtalades under våren 2011. Under rättegången erkände han tio av åtalspunkterna mot honom.

Militärdomstolens domare Denise Lind fällde honom på 20 av de 22 åtalspunkterna, men Manning friades från den allvarligaste anklagelsen – att ha hjälpt fienden.

På onsdagseftermiddagen, svensk tid, meddelades påföljden: Manning får 35 års fängelse, rapporterar The Guardian. Manning avskedas också från sin tjänst av det amerikanska försvaret.

Domaren meddelade dock att strafftiden kommer att reduceras med den tid som Manning redan suttit häktad, drygt 3,5 år, plus ytterligare 112 dagar.

Vid en presskonferens berättade hans advokat David Coombs att han själv och övriga fallit i tårar över beslutet, medan Bradley Manning själv hade varit lugn

– Han kollade på mig och så sa han: ”Det är okej. Det är lugnt. Jag vet att ni gjorde ert bästa. Jag kommer att klara mig. Jag ska ta mig igenom det här”, säger David Coombs.

Enligt nyhetsbyrån AP kan villkorlig frigivning prövas först efter att han avtjänat en tredjedel av straffet. Men David Coombs uppgav att man hoppas att president Barack Obama kommer att benåda Manning.

Har bett om ursäkt

Sedan påföljden meddelats fördes Manning snabbt ut från rättssalen. Enligt The Guardians reporter på plats skanderade anhängare till honom, som samlats utanför, "vi fortsätter kämpa för dig Bradley" och "du är vår hjälte".

Åklagarna yrkade på att han skulle dömas till fängelse i minst 60 år, för att "sända ett budskap till alla soldater som överväger att stjäla hemligstämplad information".

Försvaret argumenterade för att Manning kan rehabiliteras och att han inte borde få "ruttna i fängelse", skriver CNN.

– Kanske var hans största brott att han brydde sig om de förlorade liv han såg och inte kunde ignorera, har hans advokat David Coombs sagt med anledning av att Manning läckte den hemliga informationen till Wikileaks, uppger CNN.

För en dryg vecka sedan bad Manning för första gången om ursäkt för sitt handlande och sa i rätten att han mått dåligt och brottats med sin sexuella identitet innan han åkte till Irak.

– Jag ber om ursäkt för den oväntade konsekvensen av mina handlingar. De tre sista åren har varit lärorika för mig, sa han enligt USA Today.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter