Skärper varning efter Fukushima-läcka

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu ska japanska myndigheter höja varningsläget efter den senaste Fukushima-läckan till nivå 3.

En ”allvarlig strålningsincident” på den internationella skalan.

Av rädsla för strålning ställer flygbolaget Asiana in resor till staden.

Kärnkraftsbolaget Tepco i Japan sade på tisdagen att runt 300 ton högradioaktivt vatten troligen har läckt från en spilltank vid det havererade kärnkraftverket Fukushima.

Natten mot onsdag meddelade japanska myndigheter att man kommer att skärpa nivån på varningarna, enligt Reuters.

Nu kallas läckan för en nivå 3-incident. På den internationella skalan kallas det för en ”allvarlig strålningsincident” uppger Reuters.

Fram till nu har de gått ut med en nivå 1-varning. Men enligt dokument som Reuters tagit del av kommer man under onsdagen officiellt höja varningen.

”Att döma av mängden och densiteten av strålningen från det läckta vattnet ... så är en nivå 3-bedömning lämplig” står det i dokumentet enligt Reuters.

Som högst låg varningsnivån på en sjua när explosioner drabbade kärnkraftverket efter att kraftförsörjningen och kylsystemen slutat fungera.

Samtidigt meddelade det sydkoreanska flygbolaget Asiana att det ställer in sina reguljära flygningar till Fukushima från oktober.

Stoppet beror på rädsla för strålningen, enligt AFP.

– Resenärer är uppenbart oroliga och vi bevakar nära utvecklingen av föroreningar vid kärnkraftsreaktorn, säger en talesperson för flygbolaget Asiana enligt nyhetsbyrån.

Publicerad: