Nyheter

Stjärnfall över Stockholm

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Ett starkt ljusfenomen kunde ses i Stockholmsområdet tidigt i morse – och många ställde sig frågande till vad det egentligen var de såg.

– Det låter som att det kan vara ett stjärnfall, säger astronomen Bengt Edvardsson.

Läsare från olika delar av Stockholmsområdet har hört av sig till Aftonbladet under morgonen och undrat vad det var för ljusfenomen de såg på himlen strax före klockan 07. Också läsare i Uppsala, Östergötland och på Öland ska ha sett ljusskenet.

"Ett ljust klot", skriver någon. "Som ljuset från en raket utan kropp", berättar en annan.

Meteorskur på gång

Flera menar att de sett ett blått sken. "Ett blåaktigt runt föremål med en ljus svans", beskriver en läsare det som.

Någon tippade på att det var ett ufo, men enligt Bengt Edvardsson, astronom vi Uppsala universitet, är det mest troligt att Stockholmarna sett ett stjärnfall, en meteor, under tisdagsmorgonen.

– Det lär vara en meteorskur på gång, så det är inte omöjligt, säger han och tillägger att det visserligen är svårt att se stjärnfall om det är molnigt, vilket det varit över delar av Stockholm under morgonen.

"Hinner bara haja till"

Meteorskurar blir till när jorden korsar en gammal kometbana där det ligger kvar grus i banan, berättar Bengt Edvardsson.

– Det är extra många stjärnfall när jorden kommer in i ett sånt moln av grus. Grus och is har en enorm fart och friktionen mot luften får dem att brinna. Det tar bara några sekunder innan de brinner upp, man hinner bara haja till.

Och det är alltså när de brinner upp som ljusskenet uppstår.

På onsdag och torsdag finns det chans till extra många stjärnfall då meteorsvärmen Draconiderna visar sig.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: