”Norsk bakom terrordåd i Kenya”

avIda Gustafsson

1 av 50

En norsk medborgare kan ha legat bakom terrordådet mot shoppingcentret Westgate i Kenya den 21 september.

Den norska säkerhetspolisen, PST, har inlett en utredning för att ta reda på mer, skriver de på in hemsida.

– Vi har indikationer och objektiva hållpunkter för att tro det, säger Jan Glent, vid PST till NRK.

För tre veckor sedan angrep grupp om ett 15-tal personer från terrornätverket al-Shabaab i Westgate-gallerian i Nairobi i Kenya.

Norska myndigheter har efter att terrorattentatet med det efterföljande gisslandramat ska ha fått information om att en norsk medborgare deltog i attacken.

– Vi har beslutat att inleda en förundersökning efter information om att en norsk medborgare ska ha varit involverad i terrorangreppet mot Westgate-köpcentret i Nairobi. Vi har också skickat utredare till Kenya för att säkra att vi har bästa möjliga samarbete med kenyanska myndigheter, säger Martin Bernsen, informationschef vid norska säkerhetspolisen till VG.

Men myndigheten vill inte kommentera exakta vad det är för uppgifter som föranlett utredningen.

– Vi vill helst inte gå in på detaljer, men vi har indikationer och objektiva hållpunkter för att tro det, säger Jan Glent, vid PST till NRK.

”Utreda inblandning”

I PST:s pressmeddelande framgår det att de ska försöka identifera någon person som kan ha en ”eventuell anknytning till al-Shabaab”. Men utredningen kommer att fokusera på den utpekade norrmannen:

– Utredningen har som huvudmål att förhindra eventuella nya terroraktioner, samt att undersöka om, och i vilken grad den namngivde norrmannen varit inblandad i attentatet, skriver PST.

Utreder fler

Enligt uppgifter till VG utreder PST om det finns fler terrorangrepp kan vara planerade från Norge.

Attentatet mot köpcentret i Nairobi krävde 67 liv och terroristnätverket al-Shabaab har tagit på sig ansvar för angreppet som varade i flera dagar. 

Mer info kommer